noorderlicht reizen

Reis naar het noorderlicht in Lapland IJsland Lofoten

Noorderlicht reizen

Magisch bewegende lichtsluiers die de sterrenhemel doen oplichten, van een lichte gloed tot een hevig dansend spektakel… Het noorderlicht waarnemen is het absolute hoogtepunt van elk verblijf in het Hoge Noorden, de droom van elke Laplandreiziger.

NOORDERLICHTREIZEN, MAGISCH INNEMEND

Een absolute ‘must do’ op je bucketlist. Aanschouw de magisch bewegende lichtsluiers die de sterrenhemel doen oplichten. Geniet van een lichte gloed tot een hevig dansend spektakel … Het noorderlicht waarnemen is het absolute hoogtepunt van je verblijf in het Hoge Noorden, de droom van elke laplandreiziger.

Ontdek snel alle reizen naar het noorderlicht!

NOORDERLICHTREIZEN NAAR LAPLAND, DE LOFOTEN, NOORWEGEN OF IJSLAND

De Aurora Zone is wereldwijd dé beste zone om het noorderlicht te aanschouwen. Neem je een doorsnede van de wereldbol tussen de 66° en 70° noord, dan valt het op dat Europa dé toplocatie voor Aurora hunters is, beter dan het noorden van Canada of Alaska. De unieke ligging van Lapland maakt dit de beste plaats op aarde om het noorderlicht, de Aurora Borealis, waar te nemen.

5 X DE BESTE PLEKKEN OM HET NOORDERLICHT TE BEWONDEREN IN EUROPA

 • Noordelijk Lapland: Het noordelijkste deel van Finland, Zweden en Noorwegen. Lapland begint reeds zéér zuidelijk. Wil je het noorderlicht zien dan reis je best naar noordelijk Lapland, boven de noordpoolcirkel. Dé beste noorderlichtbestemming. Zo combineer je je noorderlichtervaring met een wintervakantie (of ‘indian summer’ vakantie) met tal van leuke excursies: huskytochten, sneeuwscooterexpedities, sneeuwwandelen, wintersport, ijsvissen, ...
 • De eilandengroep, de Lofoten, in Noorwegen: De Lofoten liggen in het Hoge Noorden, middenin de Aurora Zone. Een bestemming voor rustzoekers, natuurliefhebbers en fotografen, het pure Noorwegen op z'n best.
 • IJsland: Vlot bereikbaar. Met een rechtstreekse vlucht, kom je in een heel andere wereld terecht. Aanschouw er natuurfenomenen als geisers, watervallen, vulkanen, … Ga op noorderlichtjacht met een ‘superjeep’ of jaag vanop een cruiseschip. Of combineer je noorderlichtexcursie met een stevige portie cultuur en plan ook een citytrip naar Reykjavik.
 • Groenland en Spitsbergen: Als je over een hoog reisbudget beschikt zijn ook Groenland en Spitsbergen goede noorderlichtbestemmingen.

Noorderlicht op Spitsbergen in Noorwegen?

Om vlot noorderlicht te spotten ligt Spitsbergen of Svalbard in feite té noordelijk. Er wordt regelmatig noorderlicht waargenomen, maar de kansen zijn er heel wat kleiner dan in Lapland. Spitsbergen ligt ver voorbij het centrum van de Aurora Zone. In Spitsbergen is het, tot en met 17 februari, dag en nacht donker. Vanaf half maart is er dan weer zoveel licht dat het noorderlicht waarnemen onmogelijk is.

Kies je Spitsbergenom noorderlicht te spotten dan raadt Xplore the North je van harte de laatste week van februari aan en de eerste 2 weken van maart. Kort dus. Dé ideale reistijd om noorderlicht te spotten op Spitsbergen in combinatie met wat daglicht en mooie excursies.

de beste plaatsen in Lapland en in de Lofoten om het noorderlicht te zien

“Kortom. De exacte ligging van je reisbestemming is dé allerbelangrijkste factor als je per se het noorderlicht wil aanschouwen. Enkel in het Hoge Noorden, ruim boven de poolcirkel heb je uitstekende kansen om het noorderlicht waar te nemen.”
- michiel monteyne, specialist winters Lapland

De Aurora Zone in het noordelijk halfrond begint ruim boven de poolcirckel. In Zuid-Lapland zijn je kansen op spectaculair noorderlicht dus een heel stuk kleiner.

NOORDERLICHTHOTSPOTS, INTO THE WILD

De kleinschalige lodges die het Xplore the North-team je aanbiedt, zijn gelegen in het Hoge Noorden van Lapland: de Pinetree Lodge, de Aurora Mountain Lodge, de Arctic River Lodge, Abisko, Icehotel, Äkäslompolo, Harriniva & Jeris, allemaal bieden ze je een gelijkwaardige kans om noorderlicht te spotten. Go into the wild … Een nog grotere kans op een noorderlichtwaarneming heb je tijdens de meerdaagse tochten en expedities tot diep in de wildernis: je bent er immers ver weg van alle strooilicht.

De eilandengroep, de Lofoten, in Noorwegen is een perfecte noorderlichtbestemming voor wie niet op zoek is naar wintersport en actie en avontuur. De Lofoten zijn de ideale bestemming voor liefhebbers van pure natuur, natuurexcursies, sneeuwwandelen, Aurora Borealis hunting, boottochten én noorderlichtcruises.

WANNEER KAN JE HET NOORDERLICHT ZIEN? DE BESTE REISTIJD!

Het Xplore the North-team staat erop je correct te informeren. Je kan het noorderlicht frequent waarnemen vanaf september tot half april, met slechts minimale verschillen in deze periode. Alle wintermaanden van november tot half april zijn statistisch gezien zeer goede noorderlichtmaanden.

“Volgens onze jarenlange ervaring is het einde van de winter de allerbeste periode om noorderlicht te spotten. Vanaf eind februari tot +/- 15 april. Tijdens de ‘indian summer’ heb je het meeste kans om het noorderlicht te zien in de tweede helft van september tot eind november.”
- maarten du bois, specialist winters lapland

NUTTIGE NOORDERLICHTTIPS, VOORSPELLINGEN & NOORDERLICHT APP

Laat je niks wijsmaken. Het Noorderlicht laat zich maximaal een paar dagen vooruit voorspellen. Langetermijnvoorspellingen zijn niet betrouwbaar, vertrouw ze niet. Het Xplore the North-team deelt graag leuke noorderlichttools met je:

Geophysical institute: Dit is een gebruiksvriendelijke site, de betrouwbaarheid is echter middelmatig. Selecteer je regio en je ziet de noorderlichtvoorspelling voor de komende dagen. Let op! De gebruikte schaal geeft een ietwat vertekend beeld. Vanaf factor drie heb je in Lapland, door de goede geografische ligging, reeds een zeer goede kans om bij helder weer ‘s avonds het noorderlicht te zien!

De beste noorderlicht app is natuurlijk … Tadaaa! De Xplore the North-noorderlicht app!

Deze werd, na vele jaren zorgvuldige ontwikkeling, gelanceerd in 2017, en doet exact wat wij van een app verwachten, niets meer en niets minder: het noorderlicht voorspellen aan de hand van de locatie waar je bent. We zijn er terecht trots op. Lees meer over onze noorderlicht app.

HET BESTE TIJDSTIP OM NOORDERLICHT TE ZIEN?

“Het beste noorderlicht zie je vaak in de late avond, tussen 20.00 u. en 01.00 u. ’s nachts. Maar, je kan het noorderlicht perfect zien vanaf het donker is. In sommige maanden dus al vanaf 17.00 u. Noorderlicht spotten tot in de vroege ochtend, tot 05.00 u., is geen uitzondering!”
- annelies verdickt, specialist winters Lapland

DE BESTE REISDUUR EN DUS MAXIMALE KANS OM POOLLICHT ZIEN?

Uiteraard, hoe langer je verblijft in het Hoge Noorden, hoe meer kans je hebt op heldere nachten. Zo stijgt je kans, dag na dag, om het noorderlicht te zien. Bij een weekverblijf stijgen je kansen aanzienlijk t.o.v. een korte break. Het noorderlicht is immers afhankelijk van zonnestormen.

Zonnestormen houden meestal enkele dagen na elkaar aan: je kan perfect tot 7 nachten op een rij het noorderlicht zien. Soms is er echter dagenlang geen zonnestorm of is er ‘s nachts lage bewolking. Hoewel de hemel vaak 's nachts opklaart door de koude, is het dus ook mogelijk dat je het noorderlicht niet te zien krijgt. Een rekensommetje. Algemeen kunnen we stellen dat je bij een weekverblijf in de Aurora Zone in Lapland en de Lofoten zowat 80 % kans hebt om het poollicht te bewonderen.

NOORDERLICHTREIZEN EN DE MAANSTAND?

De maan beïnvloedt je kansen op noorderlicht niet, wel je manier van waarnemen. Bij nieuwe maan (geen maan aan de hemel en bijgevolg zéér donkere nachten) kan je het noorderlicht sneller waarnemen dan bij volle maan.

“Neem het van ons aan, …, de combinatie van volle maan mét noorderlicht is ongetwijfeld hét mooiste lichtspektakel op aarde. De afgelopen winter echter zagen we vaak spectaculair noorderlicht in de vroege ochtend rond 3 à 4 u. ’s nachts. Onvergetelijk!”
- lisa baert, specialist winters Lapland


NOORDERLICHT, SNEEUWSCOOTER OF AURORA SKY STATION?

Wat is de beste noorderlichtexcursie? Goeie vraag! Algemeen kunnen we stellen dat de meeste noorderlichtexcursies je kansen op noorderlicht niet enorm doen toenemen. Of je nu aan één van de allerbeste lodges van Xplore the North staat of een paar kilometer verderop tijdens een Aurora sneeuwscootertocht: je kans om noorderlicht te zien is bijna identiek. In beide gevallen ben je voor 100 % verwijderd van het resterende strooilicht. Maar uiteraard, de unieke setting tijdens een excursie met geliefden of een groepje vrienden zorgt vaak voor de ultieme noorderlichtervaring die nog intenser is, dan vanuit je hotelkamer.

“Beeld je in. In het midden van de nacht bij -30 °C, sta je met vrienden of je gezin op een kilometerslang bevroren meer, samen met een ervaren wildernisgids. Van het dansende noorderlichtspektakel genieten is dan simpelweg een ‘life-changing event’ ... Dé ultieme droom van alle Xplore the North-reizigers.”
- anke van lierde, specialist winters lapland

NOG NOORDERLICHTVRAGEN OF -WENSEN?

Contacteer ons, volledig vrijblijvend! We bezorgen je snel enkele uitgewerkte reisvoorstellen voor een ultieme noorderlichtvakantie. Steeds op maat van jouw persoonlijkheid. Bekijk alvast onze noorderlicht app, beschikbaar voor Apple en Android. Tot hoors!

Hoe ontstaat het noorderlicht volgens wiki?

Het poollicht ontstaat volgens Wikipedia door uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Het aardmagnetische veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen in de buurt van de Noordpool en met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. Deze deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Deze energie komt weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht.

Lees meer over het noorderlicht op Wikipedia.

Noorderlicht fotografie tips

CAMERA

Een DSLR is een noodzaak voor goede nachtfotografie: niet de pixels, wel de grote van de sensor is van belang voor de uiteindelijke kwaliteit van je beelden.

Enkele voorbeelden 35mm FX FULL FRAME: Nikon D600, D800, Canon 5D, Canon 6D

APS-C: Canon 1100D, 500D, 550D, 650D, 7D of Nikon D3000, D3100, D3200, D5100, D7000

Nieuwere digitale reflexcamera’s (DSLR full frame) leveren goede prestaties bij hogere ISO waarden, zelfs tot 3200 ISO.

LENS

Een goede aurora lens is:

 • Best zo groothoek (wide-angle) mogelijk (voor FX full frame14mm tot 24mm, voor APSC sensor 10mm tot 18mm). Met een groothoek heb je geen zorgen om juist te richten, mits enige ervaring kan dit bijna blind.
 • Goede lens heeft de mogelijkheid om manueel scherp te stellen, dus een scherpstelring.
 • Lichtsterk, idealiter F-waarde 3.5 of kleiner!

Voor APS-C kamera’s is de Tokina 11-16 DX 2.8 de beste lens (€ 600)
Voor Full Frame Canon: de 16-35 f/2.8 II of de Samyang 14mm 2.8, of de Canon 24mm 1.4
Voor Full Frame Nikon: de Nikon 14-24 f/2.8 of de Samyang 14mm 2.8 of de Nikon 24mm 1.4

ACCESOIRES

 • Reservebatterijen voor je camera: de koude vreet batterijen!
 • Hou steeds 1 reservebatterij klaar en warm onder je donskledij, in je zak bij een handwarmertje.
 • Een statief met afkoppelbare cameraplaat, liefst voldoende hoog & stabiel om vlot te werken in de sneeuw.

Vb. Manfrotto MKC3-H01

 • Afstandsbediening (met kabel of draadloos). Een alternatief is het instellen van de ontspanner met een vertraging van 2 sec om trillingen bij het afdrukken te voorkomen, mogelijk om sommige camera’s.

Voor Nikon: Nikon ML-L3 IR – voor Canon: Canon RC-6

Een volledig programmeerbare afstandsbediening is het neusje van de zalm

Regel: ken je uitrusting door en door. Als je tijdens het noorderlicht voor je eerste keer je statief gaat opstellen, je afstandsbediening gebruiken,…. Verlies je véél en kostbare tijd (je had gewoon kunnen spotten en genieten van het eerste noorderlicht! ). Blindelings kunnen hanteren van zowel je camera als accessoires is de basis van prachtige beelden.

COMPOSITIE BIJ DAGLICHT

Wacht niet op het noorderlicht: start met het instellen van je DSLR bij daglicht. Je moet ervan uitgaan dat het noorderlicht het vaakste verschijnt aan het NOORDEN. Indien je beschikt over een groothoek objectief, kies je vooraf interessante composities bij daglicht. Beelden met enkel ‘zwak’ poollicht zijn weinig zeggend en saai. Zelfs bij zwak noorderlicht kan je interessante foto’s maken, door een interessante compositie.

Mogelijkheden, steeds met horizon op het noorden gericht.

 • een hutje met binnenverlichting (best slechts 1 klein lampje)
 • een bepaald landschap: dik besneeuwde bomen, een bevroren rivier, …
 • mensen op de voorgrond die kijken naar het noorderlicht
aurora dome pinetree lodge

FOCUS

Stel scherp en lees de waarde af van de scherpstel ring: vaak staat deze op ∞ oneindig, maar vaak niet helemaal (!) Deze waarde is later cruciaal voor mooie, scherpe beelden. Onthou deze waarde voor later op de avond als het donker is.

De mooiste lichtsluiers en lichtgordijnen neem je vaak waar in de windrichtingen W-NW en O-NO. Vaak start het noorderlicht met bijna niet waarneembare, vage ‘helderdere’ (witte) lijnen door de hemel. Het poollicht is zeer onvoorspelbaar: misschien heb je een paar minuten nadien een spectaculair schouwspels, soms verandert er urenlang niets.

INSTELLINGEN LENS

Zet de lens op MANUAL focus. Draai aan de scherpstelring tot de gewenste waarde, of zet deze op ∞ oneindig, of nog beter aan gelijk aan met het streepje voor de ∞, I∞

INSTELLINGEN CAMERA: de ISO waarde

Hoe hoger de ISO waarde, hoe lichtgevoeliger je camera (de film van vroeger!). Bij hogere ISO waarden krijg je echter sneller ruis op de foto, typisch aan nachtopnames. Voor noorderlicht gaan we vaak opteren voor 800 of 1600 ISO, bij een full frame camera kies je voor 3200 ISO

Liever een hogere ISOwaarde en iets meer ruis, en een kortere opnametijd. Een lange opname zorgt voor een slechte (of onscherpe) aflijning van het noorderlicht. Door een hogere ISO waarde verkort de opnametijd, en hebben we in de meeste gevallen een mooier beeld.

INSTELLINGEN OPNAMETIJD EN DIAFRAGMA

Zet de camera op manuele stand en 1600 ISO (of 3200 ISO in geval van full frame) . Neem de F-waarde zo klein mogelijk (dus groot diafragma of opening).

Volgende startopnametijden toepassen in functie van het kleinste diafragma.

Canon EF 24mm L F1.4 starten met 4 seconden

Canon EF 16-35mm L F2.8 starten met 15 seconden

Canon EF 10-22mm F3.4 starten met 30 seconden

Volle maan en nieuwe maan kunnen makkelijk 2 tot zelfs 4 stops (1 stop licht = tijd halveren) tijd verschillen in een wit besneeuwd landschap. Bij volle maan start je dus best met tijden die slechts 1/3 zijn t.o.v bovenstaande tijden!

Indien je geen specifieke voorbereiding hebt gedaan bij daglicht, zet je de hoofdlamp uit en kijk je door de zoeker om de juiste compositie te bepalen. LIVEview kan handig zijn, maar consumeert héél veel batterijen.

Probeer steeds noorderlicht te combineren met een mooi landschap of onderwerp. Enkel groen licht op een foto biedt weinig toegevoegde waarde.

hoe onstaat het noorderlicht
noorderlicht op de lofoten in noorwegen

RESOLUTIE INSTELLINGEN

Hoogst mogelijk en indien beschikbaar: RAW

INSTELLINGEN TIJDENS AURORA

Bekijk de opname op je LCD scherm: dit geeft vaak een vertekend beeld, en kan serieus bedriegen of de opnametijd juist is: foto goed, te licht of te donker?

Je kan ook naar het ‘histogram’ van de foto kijken. Als de curve in het deel helemaal links (10-40% van de linkerkant) is, is de foto te donker.

Bij een te donkere foto moet je de opname tijd verhogen, of de ISO waarde (steeds tot max. 1600)

Als de curve van het historgram breed is en het grootste deel valt in het rechterdeel, met een piek dicht bij het midden,dan is de foto wellicht overbelicht.

Bij een overbelichte foto moet je de opnametijd verlagen, of de ISO waarde verlagen (steeds tot max. 400)

Een goed belichte foto toont een curve met een top in de linkse helft, maar niet tegen de zijkant aan en met een staart die zich uitstrekt over het rechterdeel.

De top stelt de donkere delen voor en eventueel de voorgrond, de rechterzijde zijn de pixels waar het noorderlicht, sterren of lichtere delen opstaan.

VARIATIES NAARGELANG TYPE AURORA

Statisch noorderlicht: tijden mogelijk tot 15-30 seconden, eventueel ISO waarde verlagen.

Fel bewegend noorderlicht: is steeds het knapste met hoge ISO waarden en kortere opnametijd.

Als je meer dan 30 seconden moet belichten, worden de beelden vaak wazig en minder interessant. Dit is de reden waarom je voor noorderlicht echt betere (lichtsterker met kleinere F-waarde) lenzen en camera’s nodig hebt, die steeds duur zijn! Nieuwe full frame sensor camera’s (Canon 5D III, 6D, Nikon D800 en D600) presteren ook zelfs nog uitstekend bij ISO 3200:dit laat extreem korte mooie opnames toe!

Hoe meer groothoek je lens, hoe scherper de afbeeldingen bij eenzelfde opnametijd. Een lens met een minimum brandpunt van 11mm geeft dus veel betere beelden dan een lens met een minimum van 18mm!

UITRUSTING KLEDIJ

 • Zeer warme kledij, vaak is het noorderlicht bij heldere, dus zeer koude nachten.
 • Voorzie degelijk thermisch ondergoed, een donsjas een warme muts.
 • Liner handschoenen en donswanten: leer je camera instellen mèt wanten aan!
 • Handwarmertjes voor jezelf of voor je batterijen
 • Hoofdlamp om makkelijk instellingen te doen

Bovenstaande worden vaak enorm onderschat: zonder goede donsjas hou je het meestal niet lang vol, afhankelijk van het seizoen.

Aurora spotting vraagt doorzettingsvermogen, veel geduld maar vooral goede aangepaste warme kledij.

GEVORDERDEN/ NABEWERKING THUIS

Witbalans bepaalt de sfeer van je noorderlicht foto.

De witbalans wordt uitgedrukt in K-waarde, (Kelvin.)

Een lage K-waarde geeft koudere foto’s (meer blauw)

Een hoge K-waarde geeft warmere beelden (meer zwart/geel)

GEVORDERDEN/TIMELAPSE MOVIES

Een timelapse is een film gemaakt van vele honderden/duizenden beelden. Voorbeeld van een prachtige timelapse: https://vimeo.com/40555466

Vanaf je de juiste instellingen gedaan hebt, programmeer je de camera om beelden te nemen met een vast tijdsinterval (ev. met een speciale afstandsbediening). 15 seconden per beeld is het max. om een mooie film te bekomen. Je kan ook en hogere ISO waarde kiezen (3200), omdat de resolutie van film veel kleiner is dan foto, vaak slechts 1920×1080 of 1280×720 pixels.

Films worden gemaakt door beelden te monteren aan 6 tot 30 beelden per seconde.

Om dus 10 seconden film te bekomen aan 6fps (frames per seconde), heb je 60 beelden nodig. Met een opname van 12 seconden per beeld, heb je dus al 720 seconden of 12 minuten opname nodig om dit te bereiken.

Voor een film van 1 minuut aan 20 fps, heb je 1200 beelden nodig of al snel 4uur opnametijd. Om de beelden te monteren tot een film, kan je gebruik maken van photolapse.

Noorderlicht filmen

Sinds 2016 zijn de eerste professionele filmcameras op de markt van Sony die het mogelijk maken noorderlicht te filmen. Noorderlicht vraagt het beste optische (duur) materiaal, wellicht zal dit in de nabije toekomst snel mogelijk worden om noorderlicht vlotter live te filmen.

Staar je niet blind op noorderlicht fotografie: het noorderlicht zien en beleven is en blijft het mooiste wat er is!

noorderlicht voorspelling
waar kan je het noorderlicht zien

We reizen naar Lapland, Ijsland, Noorwegen en verzorgen incentives voor bedrijven.

Zoek je een alternatieve winterreis? We werken samen met Canada Travel Designers voor winterreizen naar West-Canada.

Vragen? We helpen je graag verder. Bel +32 9 398 28 78 of stuur een berichtje.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief, blijf op de hoogte

Xplore the North is een zelfstandige touroperator
Reisverzekeringen | Onze reisvoorwaarden | Betalingsvoorwaarden