noorderlicht reizen

Reis naar het noorderlicht in Lapland IJsland Lofoten

Noorderlicht reizen

Magisch bewegende lichtsluiers die de sterrenhemel doen oplichten, van een lichte gloed tot een hevig dansend spektakel… Het noorderlicht waarnemen is het absolute hoogtepunt van elk verblijf in het Hoge Noorden, de droom van elke Laplandreiziger.

waar kan je het noorderlicht zien ?

In 2005 aanschouwde Xplore the North-oprichter Brent D'Hooge voor het eerst het noorderlicht. Noorderlicht is tot op heden dé “drive” achter het bestaan van Xplore the North. Aurora-hunter en zaakvoerder Brent deelt graag zijn passie voor het poollicht tijdens workshops rond aurorafotografie en begeleidt jaarlijks meerdere noorderlichtexpedities.

Xplore the North weet hoe we ook jouw kansen op een intense noorderlichtervaring tijdens je vakantie kunnen maximaliseren. 

Noorderlicht reizen naar Lapland, de Lofoten in Noorwegen en IJsland

De Aurora Zone is een bekende term om aan te geven waar in de wereld je het beste het Noorderlicht kan zien. Als je een doorsnede neemt van de wereldbol tussen de 66 en 70° Noord, dan valt het op dat Europa dé toplocatie is, beter dan het noorden van Canada of Alaska. De unieke ligging van Lapland maakt dit de beste plaats op aarde om de aurora borealis waar te nemen. De top 5 bestemmingen in Europa zijn:

 • noordelijk Lapland: het noordelijkste deel van Finland, Zweden en Noorwegen. Lapland begint echter al zéér zuidelijk, het is daarom belangrijk naar noordelijk Lapland te reizen, boven de noordpoolcircel. De beste noorderlicht bestemming voor velen, door de prachtige combinatie tussen een winter (of indian summer!) vakantie met tal van leuke excursies naast het noorderlicht: huskytochten, sneeuwscooter, sneeuwwandelen en wintersport, ijsvissen etc...
 • de Lofoten eilanden in Noorwegen: deze eilanden groep ligt in het Hoge Noorden, middenin de Aurora Zone. Een bestemming voor rustzoekers, natuurliefhebbers en fotografen, het pure Noorwegen op z'n best. 
 • IJsland: vlot bereikbaar met een rechtstreekse vlucht, kom je in een heel andere wereld terecht. Natuurfenomenen als geysers, watervallen, vulkanen in combinatie met een noorderlicht hunt per superjeep of per cruise. Bij uitstek ook geschikt om een citytrip naar Reykjavik te combineren met de beste noorderlicht excursies.
 • Tot slot zijn ook Groenland en Spitsbergen goede reisbestemmingen, echter enkel als je beschikt over een veel hoger reisbudget.

Noorderlicht op Spitsbergen in Noorwegen

Spitsbergen of Svalbard is in feite té noordelijk. Er wordt regelmatig noorderlicht waargenomen, doch de kansen zijn heel wat kleiner in vergelijking met Lapland, de ligging is ver voorbij het centrum van de Aurora Zone. Spitsbergen is tot en met 17 februari de hele dag en nacht donker, vanaf half maart is er dan weeral zoveel licht dat het noorderlicht waarnemen onmogelijk is. 

De ideale reistijd dus om noorderlicht op Spitsbergen te zien in combinatie met wat daglicht en dus mooie excursies, is dus heel kort: de laatste week van februari en de eerste twee weken van maart.

de beste plaatsen in Lapland en in de Lofoten om het noorderlicht te zien

De ligging of je bestemming is dé allerbelangrijkste factor. Enkel in het Hoge Noorden, ruim boven de poolcirckel heb je uitstekende kansen om noorderlicht waar te nemen. 

De aurora zone in het noordelijk halfrond begint pas 100km boven de poolcirckel. In Zuid-Lapland zijn je kansen een heel stuk kleiner op spectaculair noorderlicht, dat vaak de hele sterrenhemel vult en bewegend is. 

Volgende Xplore the North kleinschalige lodges zijn gelegen in het Hoge Noorden van Lapland: de Pinetree Lodge, Aurora Mountain Lodge, Abisko, ICEhotel, Äkäslompolo, Harriniva & Jeris hebben alle een gelijkwaardige kans. Grotere kans op een waarneming heb je ook op meerdaagse tochten en expedities tot diep in de wildernis: je bent immers ver weg van alle strooilicht.

De Lofoten eilanden in Noorwegen zijn een perfecte noorderlichtbestemming voor wie niet op zoek is naar wintersport en actie en avontuur. De Lofoten zijn een bestemming voor liefhebbers van pure natuur, natuurexcursies als sneeuwwandelen, aurora borealis hunting, boottochten èn noorderlicht cruises

Wanneer kan je het noorderlicht zien: de beste reistijd 

Je kan noorderlicht frequent waarnemen vanaf september tot half april, met slechts minimale verschillen in deze periode. Alle wintermaanden van november tot half april zijn statistisch gezien zeer goede maanden. Volgens onze jarenlange ervaring is de allerbeste periode het einde van de winter vanaf einde februari tot +- 15 april  én tijdens de indian summer in de tweede helft van september tot einde november. 


Noorderlicht voorspelling of noorderlicht app?

Noorderlicht valt slechts op relatief korte termijn te voorspellen tot en met maximaal een paar dagen vooruit. Lange termijnvoorspellingen zijn niet betrouwbaar. Enkele leuke websites om te volgen zijn:

Geophysical insitute: dit is een gebruiksvriendelijke site, betrouwbaarheid is middelmatig. Selecteer de regio en je kan voor de komende dagen de noorderlicht voorspelling zien. Opgepast de gebruikte schaal geeft een ietwat vertekend beeld: vanaf factor drie heb je in Lapland immers door de goede geografische ligging reeds een zeer goede kans om bij helder weer die avond noorderlicht te zien!

De beste Noorderlicht App is natuurlijk de Xplore the North Noorderlicht App! Deze werd na vele jaren gelanceerd in 2017, en doet exact wat wij van een app verwachten, niets meer en niets minder: het noorderlicht voorspellen aan de hand van de locatie waar je bent.

Je leest alles over onze Noorderlicht App hier.

het Tijdstip

Vaak zie je noorderlicht het beste in de late avond, tussen 20 en 1u 's nachts, maar je kan perfect noorderlicht zien vanaf het donker is, sommige maanden dus al vanaf 17u tot in de vroege ochtend 5u is geen uitzondering!

De reisduur en kans om poollicht zien

Hoe lang je in het Noorden zal verblijven is de tweede cruciale factor. Uiteraard, hoe langer je verblijf, hoe meer kans op heldere nachten en dus ook op noorderlicht. Bij een weekverblijf stijgen je kansen aanzienlijk t.o.v een korte break, omdat noorderlicht afhangt van de zonnestormen.

Zonnestormen houden meestal enkele dagen na elkaar aan: je kan perfect tot 7 nachten op een rij noorderlicht zien. Soms is er echter een paar dagen lang geen zonnestorm of is er lage bewolking gedurende een paar nachten. Hoewel het vaak 's nachts opklaart door de koude, is het dus perfect mogelijk dat je het noorderlicht niet te zien krijgt. Algemeen kunnen we stellen dat je bij een weekverblijf in de Aurora Zone in Lapland en de Lofoten zowat 80% kans hebt om het poollicht te kunnen bewonderen.

Noorderlicht reizen en de maanstand

De maan beïnvloedt je kansen op noorderlicht niet, wel de manier van waarnemen. Bij nieuwe maan (dus geen maan aan de hemel en bijgevolg zéér donkere nachten) kan je sneller noorderlicht waarnemen dan bij volle maan. De combinatie van volle maan mét noorderlicht is echter het mooiste lichtspektakel op aarde. Het beste kan je het noorderlicht waarnemen vanaf 18u tot 1u ’s nachts, met een piek rond 21 tot 23u. Echter tijdens de afgelopen winter hebben we zelf vaak spectaculaire waarnemingen gedaan in de vroege ochtend rond 3 à 4u 's nachts!

Noorderlicht sneeuwscooter of aurora sky station?

Wat is de beste noorderlicht excursie? Algemeen kunnen we stellen dat de meeste noorderlicht excursies je kansen op noorderlicht zelf niet enorm doen toenemen. Of je nu aan 1 van onze allerbeste aurora lodges staat of een paar kilometer verderop tijdens een aurora sneeuwscootertocht: je kans om noorderlicht te zien is bijna identiek. Toch ben je voor 100% verwijderd van het resterende strooilicht èn de unieke setting tijdens een excursie met geliefden of een groepje vrienden zorgt vaak voor de ultieme noorderlicht ervaring die nog intenser is dan vanaf je hotelkamer. 

In het midden van de nacht bij -30°C met je vrienden op een enorm kilometers lang bevroren meer staan samen met een ervaren wildernisgids en van het dansende noorderlicht spektakel genieten is een life changing event... En de ultieme droom van alle Xplore the North reizigers.

Nog vragen?

Contacteer ons en we bezorgen je graag enkele uitgewerkte reisvoorstellen voor de ultieme noorderlicht vakantie! Steeds op maat van je eigen wensen èn volledig vrijblijvend. Of download onze noorderlicht app, beschikbaar voor Apple en voor Android.

De beste noorderlicht vakantie?

Onze ideaal gelegen Pinetree Lodge kan je combineren met een aantal dagen “noorderlicht jagen” of aurora-hunting. De Aurora Mountain Lodge, Aurora skystation of aurora-hunter Chad Blakley fotohunting genieten een wereldwijde reputatie rond noorderlicht.

Beide worden volledig exclusief aangeboden door Xplore the North in de Benelux.

Hoe ontstaat het noorderlicht volgens wiki?

Het poollicht ontstaat volgens wikipedia door uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen in de buurt van de Noordpool en met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. Deze deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. De energie komt daarbij weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht.

Lees nog meer over het noorderlicht op wikipedia.

Noorderlicht fotografie

In de volgende drie filmpjes vertelt Brent hoe je zelf ook perfecte noorderlicht foto's kan maken. 

deel I de juiste foto uitrusting

deel II (release begin oktober: de juiste instellingen en voorbereiding)

deel III (release half oktober: tips & tricks zoals de pros en veelgestelde vragen)

Noorderlicht fotografie tips

CAMERA

Een DSLR is een noodzaak voor goede nachtfotografie: niet de pixels, wel de grote van de sensor is van belang voor de uiteindelijke kwaliteit van je beelden. 

Enkele voorbeelden 35mm FX FULL FRAME: Nikon D600, D800, Canon 5D, Canon 6D

APS-C: Canon 1100D, 500D, 550D, 650D, 7D of Nikon D3000, D3100, D3200, D5100, D7000

Nieuwere digitale reflexcamera’s (DSLR full frame) leveren goede prestaties bij hogere ISO waarden, zelfs tot 3200 ISO.

LENS

Een goede aurora lens is:

 • Best zo groothoek (wide-angle) mogelijk (voor FX full frame14mm tot 24mm, voor APSC sensor 10mm tot 18mm). Met een groothoek heb je geen zorgen om juist te richten, mits enige ervaring kan dit bijna blind.
 • Goede lens heeft de mogelijkheid om manueel scherp te stellen, dus een scherpstelring.
 • Lichtsterk, idealiter F-waarde 3.5 of kleiner!

Voor APS-C kamera’s is de Tokina 11-16 DX 2.8 de beste lens (€ 600)
Voor Full Frame Canon:  de 16-35 f/2.8 II of de Samyang 14mm 2.8, of de Canon 24mm 1.4
Voor Full Frame Nikon: de Nikon 14-24 f/2.8 of de Samyang 14mm 2.8 of de Nikon 24mm 1.4

ACCESOIRES

 • Reservebatterijen voor je camera: de koude vreet batterijen!
 • Hou steeds 1 reservebatterij klaar en warm onder je donskledij, in je zak bij een handwarmertje.
 • Een statief met afkoppelbare cameraplaat, liefst voldoende hoog & stabiel om vlot te werken in de sneeuw.

Vb. Manfrotto MKC3-H01

 • Afstandsbediening (met kabel of draadloos). Een alternatief is het instellen van de ontspanner met een vertraging van 2 sec om trillingen bij het afdrukken te voorkomen, mogelijk om sommige camera’s.

Voor Nikon: Nikon ML-L3 IR – voor Canon: Canon RC-6

Een volledig programmeerbare afstandsbediening is het neusje van de zalm

Regel: ken je uitrusting door en door. Als je tijdens het noorderlicht voor je eerste keer je statief gaat opstellen, je afstandsbediening gebruiken,…. Verlies je véél en kostbare tijd (je had gewoon kunnen spotten en genieten van het eerste noorderlicht! ). Blindelings kunnen hanteren van zowel je camera als accessoires is de basis van prachtige beelden.

COMPOSITIE BIJ DAGLICHT

Wacht niet op het noorderlicht: start met het instellen van je DSLR bij daglicht. Je moet ervan uitgaan dat het noorderlicht het vaakste verschijnt aan het NOORDEN. Indien je beschikt over een groothoek objectief, kies je vooraf interessante composities bij daglicht. Beelden met enkel ‘zwak’ poollicht zijn weinig zeggend en saai. Zelfs bij zwak noorderlicht kan je interessante foto’s maken, door een interessante compositie.

Mogelijkheden, steeds met horizon op het noorden gericht.

 • een hutje met binnenverlichting (best slechts 1 klein lampje)
 • een bepaald landschap: dik besneeuwde bomen, een bevroren rivier, …
 • mensen op de voorgrond die kijken naar het noorderlicht
aurora dome pinetree lodge

FOCUS

Stel scherp en lees de waarde af van de scherpstel ring: vaak staat deze op ∞ oneindig, maar vaak niet helemaal (!) Deze waarde is later cruciaal voor mooie, scherpe beelden. Onthou deze waarde voor later op de avond als het donker is.

De mooiste lichtsluiers en lichtgordijnen neem je vaak waar in de windrichtingen W-NW en O-NO. Vaak start het noorderlicht met bijna niet waarneembare, vage ‘helderdere’ (witte) lijnen door de hemel. Het poollicht is zeer onvoorspelbaar: misschien heb je een paar minuten nadien een spectaculair schouwspels, soms verandert er urenlang niets.

INSTELLINGEN LENS

Zet de lens op MANUAL focus. Draai aan de scherpstelring tot de gewenste waarde, of zet deze op ∞ oneindig, of nog beter aan gelijk aan met het streepje voor de ∞,  I∞

INSTELLINGEN CAMERA:  de ISO waarde

Hoe hoger de ISO waarde, hoe lichtgevoeliger je camera (de film van vroeger!). Bij hogere ISO waarden krijg je echter sneller ruis op de foto, typisch aan nachtopnames. Voor noorderlicht gaan we vaak opteren voor 800 of 1600 ISO, bij een full frame camera kies je voor 3200 ISO

Liever een hogere ISOwaarde en iets meer ruis, en een kortere opnametijd. Een lange opname zorgt voor een slechte (of onscherpe) aflijning van het noorderlicht. Door een hogere ISO waarde verkort de opnametijd, en hebben we in de meeste gevallen een mooier beeld.

INSTELLINGEN OPNAMETIJD EN DIAFRAGMA

Zet de camera op manuele stand en 1600 ISO (of 3200 ISO in geval van full frame) . Neem de F-waarde zo klein mogelijk (dus groot diafragma of opening). 

Volgende startopnametijden toepassen in functie van het kleinste diafragma. 

Canon EF 24mm L  F1.4 starten met 4 seconden

Canon EF 16-35mm L F2.8 starten met 15 seconden

Canon EF 10-22mm F3.4 starten met 30 seconden

Volle maan en nieuwe maan kunnen makkelijk 2 tot zelfs 4 stops (1 stop licht = tijd halveren) tijd verschillen in een wit besneeuwd landschap. Bij volle maan start je dus best met tijden die slechts 1/3 zijn t.o.v bovenstaande tijden!

Indien je geen specifieke voorbereiding hebt gedaan bij daglicht, zet je de hoofdlamp uit en kijk je door de zoeker om de juiste compositie te bepalen. LIVEview kan handig zijn, maar consumeert héél veel batterijen.

Probeer steeds noorderlicht te combineren met een mooi landschap of onderwerp. Enkel groen licht op een foto biedt weinig toegevoegde waarde.

hoe onstaat het noorderlicht
noorderlicht op de lofoten in noorwegen

RESOLUTIE INSTELLINGEN

Hoogst mogelijk en indien beschikbaar: RAW

INSTELLINGEN TIJDENS AURORA

Bekijk de opname op je LCD scherm: dit geeft vaak een vertekend beeld, en kan serieus bedriegen of de opnametijd juist is: foto goed, te licht of te donker?

Je kan ook naar het ‘histogram’ van de foto kijken. Als de curve in het deel helemaal links (10-40% van de linkerkant) is, is de foto te donker.

Bij een te donkere foto moet je de opname tijd verhogen, of de ISO waarde (steeds tot max. 1600)

Als de curve van het historgram breed is en het grootste deel valt in het rechterdeel, met een piek dicht bij het midden,dan is de foto wellicht overbelicht.

Bij een overbelichte foto moet je de opnametijd verlagen, of de ISO waarde verlagen (steeds tot max. 400)

Een goed belichte foto toont een curve met een top in de linkse helft, maar niet tegen de zijkant aan en met een staart die zich uitstrekt over het rechterdeel.

De top stelt de donkere delen voor en eventueel de voorgrond, de rechterzijde zijn de pixels waar het noorderlicht, sterren of lichtere delen opstaan.

VARIATIES NAARGELANG TYPE AURORA

Statisch noorderlicht: tijden mogelijk tot 15-30 seconden, eventueel ISO waarde verlagen.

Fel bewegend noorderlicht: is steeds het knapste met hoge ISO waarden en kortere opnametijd.

Als je meer dan 30 seconden moet belichten, worden de beelden vaak wazig en minder interessant. Dit is de reden waarom je voor noorderlicht echt betere (lichtsterker met kleinere F-waarde) lenzen en camera’s nodig hebt, die steeds duur zijn! Nieuwe full frame sensor camera’s (Canon 5D III, 6D, Nikon D800 en D600) presteren ook zelfs nog uitstekend bij ISO 3200:dit laat extreem korte mooie opnames toe!

Hoe meer groothoek je lens, hoe scherper de afbeeldingen bij eenzelfde opnametijd. Een lens met een minimum brandpunt van 11mm geeft dus veel betere beelden dan een lens met een minimum van 18mm!

UITRUSTING KLEDIJ

 • Zeer warme kledij, vaak is het noorderlicht bij heldere, dus zeer koude nachten.
 • Voorzie degelijk thermisch ondergoed, een donsjas een warme muts.
 • Liner handschoenen en donswanten: leer je camera instellen mèt wanten aan!
 • Handwarmertjes voor jezelf of voor je batterijen
 • Hoofdlamp om makkelijk instellingen te doen

Bovenstaande worden vaak enorm onderschat: zonder goede donsjas hou je het meestal niet lang vol, afhankelijk van het seizoen.

Aurora spotting vraagt doorzettingsvermogen, veel geduld maar vooral goede aangepaste warme kledij.

GEVORDERDEN/ NABEWERKING THUIS

Witbalans bepaalt de sfeer van je noorderlicht foto.

De witbalans wordt uitgedrukt in K-waarde, (Kelvin.)

Een lage K-waarde geeft koudere foto’s (meer blauw)

Een hoge K-waarde geeft warmere beelden (meer zwart/geel)

GEVORDERDEN/TIMELAPSE MOVIES

Een timelapse is een film gemaakt van vele honderden/duizenden beelden. Voorbeeld van een prachtige timelapse: https://vimeo.com/40555466

Vanaf je de juiste instellingen gedaan hebt, programmeer je de camera om beelden te nemen met een vast tijdsinterval (ev. met een speciale afstandsbediening). 15 seconden per beeld is het max. om een mooie film te bekomen. Je kan ook en hogere ISO waarde kiezen (3200), omdat de resolutie van film veel kleiner is dan foto, vaak slechts 1920×1080 of 1280×720 pixels. 

Films worden gemaakt door beelden te monteren aan 6 tot 30 beelden per seconde.

Om dus 10 seconden film te bekomen aan 6fps (frames per seconde), heb je 60 beelden nodig. Met een opname van 12 seconden per beeld, heb je dus al 720 seconden of 12 minuten opname nodig om dit te bereiken.

Voor een film van 1 minuut aan 20 fps, heb je 1200 beelden nodig of al snel 4uur opnametijd. Om de beelden te monteren tot een film, kan je gebruik maken van photolapse.

Noorderlicht filmen

Sinds 2016 zijn de eerste professionele filmcameras op de markt van Sony die het mogelijk maken noorderlicht te filmen. Noorderlicht vraagt het beste optische (duur) materiaal, wellicht zal dit in de nabije toekomst snel mogelijk worden om noorderlicht vlotter live te filmen.

Staar je niet blind op noorderlicht fotografie: het noorderlicht zien en beleven is en blijft het mooiste wat er is!

noorderlicht voorspelling
waar kan je het noorderlicht zien

We reizen naar Lapland, IJsland & Noorwegen, bieden expedities aan en verzorgen incentives voor bedrijven.

Vragen? We helpen je graag verder. Bel +32 9 398 28 78 of stuur een berichtje.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief, blijf op de hoogte

Xplore the North is een zelfstandige touroperator
Reisverzekeringen | Onze reisvoorwaarden | Betalingsvoorwaarden