Laplandzomer Index

Lapland en Lofoten zomer

filter op jouw interesse

Reisperiode:
| |
Reisduur:
| | |

Zomer-en herfstreizen naar Zweeds Lapland en de Noorse Lofoten-en Vesteralen

ZWEEDS LAPLAND

De ongerepte natuur van Zweeds Lapland beschikt over geweldig potentieel voor een onvergetelijke en ontspannende vakantie. Geniet van de helende rust van de weidse natuur, en het pure avontuur tegelijkertijd. Leef opnieuw dichtbij de natuur, adem de frisse buitenlucht en laad je batterijen helemaal op onder het licht van de middernachtzon of het fonkelende noorderlicht.

Verblijven doe je in een gezellige wildernislodge. Alle moderne hotelcomfort zoals een warme regendouche in je badkamer, wifi en een uitgebreide wijnselectie zijn aanwezig. Wanneer je buiten gaat, stap je onmiddellijk het bos, bezoek je de huskykennel of neem je de roeiboot voor een picknick aan de overkant van het meer. Hier heb je optimaal te tijd om te genieten samen met je reisgezelschap. Doe zoals kinderen ongetwijfeld zullen doen, duik in het meer, knuffel de husky’s, dartel door het gras, geef je over aan de ‘middle of nowhere’.

Overdag worden er allerlei activiteiten aangeboden, sommige zijn gratis op eigen houtje mogelijk, andere gaan onder begeleiding door voor een sympathieke prijs met al even sympathieke lokale gids. Bessen plukken, vissen, wandelen of fietsen is altijd mogelijk. Onder begeleiding ga je met de husky’s op wandeling. Trek het bos in om de ingrediënten voor je maaltijd te verzamelen, maak vervolgens vuur om alles ook de bereiden, in de buitenlucht!

’s Avonds kan je prachtige wandelingen maken in het schemerlicht van de middernachtzon, je spot misschien wel een beverburcht. Vanaf eind augustus zijn de nachten alweer voldoende lang om het magische noorderlicht waar te nemen.

NOORWEGEN EN HAAR EILANDEN

Sinds de hoogdagen van de Vikingen ligt Noorwegen er in het uiterste Noordwesten van Europa kalm en vredig bij. Buiten Oslo en de bekendste fjorden in het zuiden van het land is de bestemming voor vele reizigers een mysterieus vraagteken. Eenmaal het toeristische zuiden overstegen wordt, kom je Noorwegen op zijn bijzonderst tegen, met uitgestrekte landschappen, pittoreske vissersdorpen, verlaten wegen en bulderende natuurpracht. Een ongetemde wildernis plooit zich voor je open, waarin je soms uren geen mens kruist. Bevers, rendieren, vogels en vissen zijn je naaste reisgezelschap, misschien zelfs een eland of een muskusos. Van de diep uitgesneden fjorden tot de hoge bergtoppen, en de grillige beboste heuvelruggen tot de schijnbaar grenzeloze toendravlaktes, alles aan dit land is majestueus meeslepend en oneindig fotogeniek. Hoog boven de poolcirkel culmineert het landschap in prachtige eilandengroepen als Vesterålen en Lofoten, in de zomer blinkend onder de middernachtzon, in de winter sluimerend onder de aurora’s.

Noorwegen vormt een lange, smalle band vanaf het Skagerrak, de zee-engte tussen Denemarken en Noorwegen, tot de Russische grens hoog boven de poolcirkel. De 25000 kilometer lange kustlijn werd gesmeed door de natuurkrachten van de Atlantische Oceaan, die overgaat in de Noordelijke IJszee. Achter de grillige kusten bevinden zich ruige bergketens en desolate hooglanden, doorkliefd met denderende watervallen en parelende gletsjers. Voor de kustlijn, doorprikken de hoogste toppen van de oceaanbodem het zeeoppervlak met adembenemende eilandengroepen van ongekende schoonheid als resultaat. Het beste van het land en het beste van de zee verenigd, in eilanden als Lofoten, Vesteralen, Senja, en Spitsbergen. Bij Xplore the North light de focus op deze bijzondere bestemmingen. Onbekend maar des te meer bemind!

EEN PURE KEUKEN

Naast de natuurpracht is de Zweedse en Noorse keuken ongetwijfeld een goed reisargument. Met een dergelijke lange kustlijn én maar liefst 150000 meren is de enorme verscheidenheid aan verse en lokaal gevangen Noorse vis geen verrassing. Kabeljauw is veruit de meest voorkomende, alsook forel en haring. In het glooiende landschap leven ook veel schapen, elanden, rendieren en bosgevogelte, die allen onherroepelijk maar heerlijk op het menu verschijnen. De dieren eten immers het zuiverste gras ter wereld, wat het vlees een rijke, sappige smaak geeft. Groente en fruit rijpen door de gematigde zomers trager dan elders, wat ze een soepele smaak bezorgt. Veel voorkomend op de menukaart verschijnt gebakken vis, vissoep, kabeljauwtong, walvisvlees, gehaktballetjes, rendiersteak, en stamppot.

DE BESTE REISPERIODE

Een mooi-weer garantie heeft het noorden misschien niet te bieden, maar wel andere unieke natuurfenomenen. Zo schittert van 25 mei tot 17 juli de middernachtzon aan de nachtelijke hemel. De klassieke reisperiode zijn de zomermaanden juli en augustus. Op deze lange, eindeloze dagen zijn Lapland en de Lofoten het drukst bezocht. Je kan een heuvel opwandelen om middernacht en de zon boven de zee of boven de dennenbomen zien bengelen. Ooit al aan het kampvuur gezeten op strand om 2 uur ‘s nachts, onder een blauwe hemel. Het lijkt wat buitenaards om altijd licht te hebben, je verliest al snel de tijd en datum uit het oog.

De nazomer is dan weer prachtig met het rijke gamma aan herfstkleuren en de laagstaande zon. In september zijn temperaturen zo goed als gelijk aan de zomermaanden, en is er een pak minder toerisme. Daarnaast zijn de nachten alweer voldoende lang en donker om het noorderlicht aan de hemel te zien verschijnen! Wil je het noorderlicht zien, maar ook nog de mogelijkheid hebben om wandelingen te maken, dan is de tweede helft van september je ideale reisperiode. Dit is de zogenaamde 'Indian Summer'. Gaat het je louter om noorderlicht, dan zit je tussen half september en half april goed.

Van zodra eind oktober de sneeuw op de bergtoppen ligt, verhullen de eilanden zich in een winterse sfeer. De wit besneeuwde vredige flanken staan in schril contrast met de blauwzwarte woelige oceaan. Dit sluimerende arctische wonderland wordt elke avond opgewekt door dansende aurora’s. De échte winterliefhebbers reizen best in januari af, wanneer de zon nog laag boven de horizon hangt, en de hele dag een aaneensluiting is van zonsopgang en zonsondergang. Vanaf einde februari komt het lente-gevoel op gang, met langere dagen doch even dikken pakken sneeuw. Vanaf maart zie je de tourskiërs verschijnen om de bergtoppen te bedwingen

Het is dus wel degelijk kiezen, het grote voordeel is dat je geen foute keuze kan maken. Middernachtzon en besneeuwde pieken van einde mei, of middernachtzon en bebloemde heuvelruggen van begin juli. Vrolijke herfstkleuren en noorderlicht einde september. Korte, melancholische dagen en nachten vol noorderlicht half januari, of sneeuwrijke bergen en noorderlicht einde maart. Deze en alle periodes tussenin hebben unieke eigenschappen te bieden, elk op zich mooi om andere redenen.

Wie houdt van fotografie, kan zich in elk seizoen helemaal uitleven, al heeft de winter waarschijnlijk de meeste bijzondere scenes te bieden. De Lofoten kent een sterke groei als noorderlicht bestemming, als alternatieve tegenhanger voor de klassiekere noorderlicht spots zoals Tromsø of Abisko.

KLIMAAT EN UITRUSTING

Omwille van de ligging aan het einde van de warme Golfstroom van de Atlantische Oceaan heeft Noorwegen een mild en vochtig klimaat, en is de kust het hele jaar ijsvrij. Naar temperaturen toe zijn de eilanden niet extreem koud in de wintermaanden, met gemiddelde rond het vriespunt. Juli en augustus schommelen rond de 12 graden. Mei en juni zijn gewoonlijk de droogste maanden. Hou er steeds rekening mee dat gevoelstemperaturen wat lager kunnen liggen omwille van de wind. Je kleden in laagjes is dan ook in elk seizoen aangewezen. Thermisch ondergoed conserveert je lichaamstemperatuur en is in alle omstandigheden een gepaste onderlaag. Muts, sjaal, handschoenen, fleecetrui, wollen sokken en een regenjas zijn ook vier seizoenen basics.

Je bevindt je in een gebied met Atlantisch zeeklimaat, dat is altijd onvoorspelbaar. De maand mei kan meer sneeuw hebben dan februari, en juli kan meer regen hebben dan september, Sommige winters zijn koud maar rustig, terwijl andere net vrij warm en waaierig zijn. Het is altijd een gok.

Zweeds Lapland heeft dan weer een continentaal klimaat, met koude winters en vaak behoorlijk warme zomers. Temperatuur in de zomer ligt gemiddeld rond de 15⁰ Celsius, in de winter rond -15º Celsius. Het droge klimaat zorgt er echter voor dat het niet te koud aanvoelt. Met geschikt thermisch ondergoed en de buitenkledij die lokaal voorzien wordt, heb je het in de winter voldoende warm voor outdoor activiteiten.

WANNEER NAAR LAPLAND EN DE LOFOTEN REIZEN ?

Voor middernachtzon zit je goed tussen 25 mei en 18 juli.

Voor poolnachten met Kaamos licht reis je best tussen 10 december en 20 januari.

1 januari: geen zonsopkomst- of ondergang

15 januari: zonlicht van 10u45 tot 13u45

15 februari: zonlicht van 9u30 tot 16u15

15 maart: zonlicht van 6u30 tot 18u00

De koudste maanden zijn januari en februari. Juli en augustus zijn de warmste maanden.
Heb je interesse in de winterreizen naar Noord-Noorwegen, klik dan hier naar ons aanbod winterreizen.

Elke bestemming wordt door Xplore the North aangeboden op basis van onze eigen expertise. Reisspecialisten Sanne en Michiel informeren je graag over de zomerreizen.


RONDREIZEN in NOORWEGEN

De Noorse Lofoten-en Vesterålen eilandengroepen zijn parels onder de zomerse middernachtzon. De lange dagen en zachte temperaturen maken reizen heel toegankelijk en aangenaam. Het aanbod aan bezienswaardigheden is uitgebreid en gevarieerd, voor ieder wat wils, op ieder eiland wat anders.

REIZEN NAAR DE VESTERALEN EILANDEN

De bonte archipel Vesterålen bestaan uit vier eilanden, Andøya, Langøya, Hinnøya en Hadseløya, en zijn als West-Noorwegen in het klein. Het land is grillig en de zee onstuimig, de enige menselijke activiteit die je vaak tegenkomt is visvangst. Vesterålen zijn de minder ruige eilandengroep van twee, minder bergachtiger, maar zachter, groener, met meer landbouwgrond en alpenweiden. Een ideale start voor je rondreis. De dorpen zijn vaak niet meer dan een lint tussen de zee en de vruchtbare grond.
Harstad is de grootste plaats op de Vesterålen en de toegangspoort, gelegen op 44 kilometer van de luchthaven van Evenes. Het is een populaire aanlegplaats van de Hurtigruten cruise, en een ideale opwarmer voor de rest van de eilanden.

VISSERSDORPEN EN WALVISSAFARI’S

Het vissershavenplaatsje Andenes lokt met de vreemde charme van een verloren uithoek heel wat walvis-spotters. Walvissafari’s worden gehouden met grote vissersboten of kleinere zodiacs. Dankzij Andenes’ ligging vlak bij de rand van de continentale plaat is de walvisgarantie 99%! Op het eiland Andøya kan je bovendien prachtig logeren aan de oever van de Buksnesfjord, zoals het hoort in chalets met groen dak en overheerlijk restaurant.
Een steile brug verbindt Andøya met de stad Sortland op het Langøya eiland. Hier ga je op verkenning bij sluimerende bezienswaardigheden zoals het kunstwerk ‘The man from the Sea’ en het afgelegen vissersdorp Nyksund. Weg van alle toeristische infrastructuur beleef je hier het pure Noorwegen. De lange dagen maken het mogelijk om veel te zien en doen, prachtig te wandelen en uitgebreid te verkennen.

REIZEN NAAR DE LOFOTEN!

Via Stokmarknes bereik je de Lofoteneilanden. Deze bestaan eveneens uit verschillende eilanden waaronder Flakstadøya, Austvågøy, Vestvågøy, Moskenesøya, Gimsøya, Røst en Værøy. Allen verbonden met elkaar door spectaculair gepuzzelde bruggen en tunnels. De Lofoten groeiden doorheen de geschiedenis uit tot hét middelpunt van winterse visserij. Rond de jaarovergang migreert de kabeljauw uit de Barentszzee om kuit te schieten rond de eilanden. Daar wordt het zeewater in de wintermaanden immers minder koud omwille van de Golfstroom. De grote houten rekken die je in vrijwel elke haven ziet lijken in de zomermaanden wel verlaten klimrekken, maar hangen in het voorjaar vol drogende kabeljauw.
De hoofdplaats van de Lofoteneilanden in het vissersdorp Svolvaer op het eiland Austvågøy. De pittoreske rode rorbu chalets rond de haven, en de promenade langs de kaai zijn best charmant. Bovendien is dit een ideale uitvalsbasis voor wandelingen in de omliggende heuvels, safari’s op zoek naar zee-arenden of een boottocht naar de diep ingesneden Trollfjord. Charmante dorpjes als Kabelvåg en Henningsvær in de omgeving zijn een bezoek meer dan waardig.

HET EINDE VAN DE WEG

Verder zuidelijk is het prachtig logeren in de rorbuer chalets van Hamnøy of Reine. Beide gelegen op eiland Moskenesøya tussen de grillige pieken van het 160 kilometer lange Lofotengebergte. De bergen lijken zo dicht bij elkaar te liggen dat er onmogelijk een weg doorheen kan liggen. In realiteit zijn de eilanden doorspekt met zee-engtes, zeestraten en fjorden, en wordt de rit bij elke bocht mooier. In deze streek zijn de wandelmogelijkheden talrijk, kan je met roeibootjes de omgeving verkennen, of rondkuieren in het authentieke Reine. Één ding is zeker, het uitzicht verveelt nooit!
Het absolute eindpunt van de Lofotentrip is visserdorp Å. Het dorp zelf is in feite een visserijmuseum, waarbij het interieur van de woningen het leven rond de jaren 1900 reflecteert. De weg stopt simpelweg in Å. Eenmaal je hier bent aangekomen is het tijd om terug omhoog te trekken richting Evenes luchthaven en je terugreis aan te vangen.

Xplore the North is een zelfstandige touroperator
Reisverzekeringen | Onze reisvoorwaarden | Betalingsvoorwaarden