huskysafari lapland finland noorwegen zweden

Meerdaagse huskytochten

Meerdaagse husky reizen in Lapland

Een meerdaagse huskytocht is de meest natuurlijke vorm om de uitgestrekte wildernis van winters Lapland te ontdekken. Samen met je eigen hondenteam van vier tot zes Siberische of Alaskan husky's trek je in een klein groepje van drie tot maximaal zes personen op avontuur door Zweeds of Fins Lapland, en bieden we ook een avontuurlijke huskysafari aan in uiterste noorden van Noorwegen, een driedaags avontuur waarbij je kan kiezen om de hondenslede te delen met je vriend of partner.

Wil je liever geen meerdaagse maar een halvedag huskysafari of een dagexcursie, dan kies je best voor een afwisselend weekprogramma of een korte break met een Lapland multiavontuur.


Huskytochten in Lapland: Finland, Noorwegen of Zweden?

De verschillen in landschap tussen Fins- en Zweeds Lapland zijn minimaal, het verschil wordt vooral bepaald door de noorderbreedte waar je naartoe zal reizen in Lapland. Al onze huskytochten gaan door ruim boven de poolcirkel, met hele grote kansen op het magische noorderlicht. Noors Lapland is bij uitstek altijd extreem noordelijk, en heeft een ruiger landschap met minder bossen. Voor onderstaande tochten is een gewone goede basisgezondheid en vooral veel zin om een uniek avontuur te beleven voldoende!

De 3-daagse huskytocht vanuit de Pinetree Lodge in Zweeds Lapland gaan door een prachtige taiga landschap: dik besneeuwde dennenbossen en oerbossen met hele oude "Pine Trees", over uitgestrekte bevroren moerasgebieden en over machtige bevroren zalmrivieren als de Laino River en de Torne River.

De 3-daagse huskysafari in het Hoge Noorden van Noorwegen, de Pasvik valley gaat door een tundra landschap. Hier, op 69° Noord beleef je een hondensledetocht tussen dwergbosjes van berken en over open hoogvlaktes. Spectaculair en uitgestrekt, aan de noordzijde van de beroemde Aurora Zone.

Onze 5-daagse hondensledetocht door Zweden is voor de liefhebbers van stilte en ruige natuur, door de Zweedse taiga. Tijdens deze meest 'primitieve' tocht reis je in een piepkleine groep van maximaal 4 deelnemers van wildernishut naar wildernishut rond de poolcirkel. De reisbegeleiding is Nederlandstalig (!) door een zeer ervaren en vooral sympathieke musher-guide.

Met je hondenspan 5 dagen lang door Fins Lapland? Wekelijks hebben we afreizen in kleine groepjes vanuit het Finse Harriniva. Dit comfortabele wildernishotel is een ideale uitvalsbasis, met taiga landschappen gelijkaardig aan de Pinetree Lodge: een prachtige mix tussen feërrieke dennenbossen met dikke pakken sneeuw, oergezellige wildernishutten met houtsauna en prachtige bevroren meren.

huskytocht noorwegen
huskysafari zweden

Expedities: een intense sledehonden vakantie

Mag het nog iets extremer zijn? Voor onderstaande tochten met 'expeditiekarakter' beschik je best over een sportieve ingesteldheid. Deze tochten gaan door ruigere gebieden, extremere weersomstandigheden zijn hier mogelijk. We glijden door open gebieden waar de wind soms enorm kan opsteken en de wind-chill zorgt voor grotere koude factor. Deze tochten gaan door vanaf maart, wanneer de zon voldoende hoog staat om tussen de bergvalleien te zorgen voor een warme gloed!

We overnachten bij deze tochten op zeer unieke locaties: ofwel in een heuse berghut -soms met authentieke houtsauna- tussen de hoogste bergen van Zweden, ofwel in een piepkleine wildernishut, eenzaam op de tundra, met in een straal van 50km geen enkele ander onderkomen! Avontuur gegarandeerd. Het aantal afreizen is door de logistieke voorbereiding van deze tochten zeer beperkt. Slechts enkel mushers-guides kunnen dit type van tochten op een veilige manier omkaderen.

Je hebt de keuze uit 2 lange meerdaagse huskysafari's in Zweden:

De 5-daagse tocht over de legendarische Kungsleden, met Nederlandstalige begeleiding in een zeer klein groepje van maximaal 4 deelnemers.

De 6-daagse tocht Arctic Mountain, onze meest spectaculaire tocht met enorme dagafstanden door taiga, tundra en hooglanden. Maximaal zes deelnemers.

Dagelijks overnachten we in authentieke trappershutten of guesthouses met uitzonderlijk hoge kansen op noorderlicht (geen enkele vorm van lichtpollutie in de buurt!). Uitzonderlijk slapen we bij de Sami, of de Lappen, de rendierenhoeders die hier leven op de hooglanden 69°noord rond de Lapse nederzetting Övre Soppero.

meerdaagse huskytocht lapland
huskytocht reizen

Hoe kies je de beste huskysafari ?

Bij het kiezen van een huskytocht let je best op de gemiddelde dagafstanden, de werkwijze en de reputatie van de huskykennel, het ras, de verzorging en de voorafgaande training van de honden. Voor het mushen of het besturen van de hondenslede is er geen voorafgaande ervaring nodig. Om een hondenslede gedurende meerdere dagen te besturen, moet je minimaal 15 jaar zijn of 18 jaar om de tochten met een expeditiekarakter.

Al onze tochten worden begeleid door de beste mushers van Lapland: ervaren, met kunde en passie voor hun vak en de honden, en met bijzondere aandacht voor de deelnemers. Een huskytocht is de méést intense manieren om Lapland te beleven.Sommige meerdaagse huskytochten kan je verlengen met een lodgeverblijf om ook andere activiteiten te proeven.

1. De reputatie van de huskykennel

Wellicht het meest belangrijke criteria. Xplore the North heeft intussen tientallen hondenkennels in Lapland bezocht en ervaren. Enkel huskykennels die met véél respect werken voor de honden, met de juiste filosofie rond verzorging van de honden, de hondentraining, de juiste voeding en het kweken, worden geselecteerd. Ook praktische criteria spelen mee, maar zijn altijd ondergeschikt: de bereikbaarheid en de ligging van de kennel, de afstand tot de dichtsbijzijnde luchthaven en het aantal afreizen. Tot slot is bij grotere huskykennels ook cruciaal dat alle mushers gidsen op hetzelfde niveau werken. Bij hele kleine huskykennels zoals Jokkmokk en Pasvik is dit automatisch zo.

Last but not least zijn we er fier op de beste huskytochten van Lapland te kunnen aanbieden aan de allerbeste prijzen. Onze prijs-kwaliteitsverhouding is onklopbaar. Aangezien je sommige tochten kan combineren met een rechtstreekse vlucht, ben je bovendien zeer snel ter plaatste ondanks de vaak zeer geïsoleerde ligging diep in de wildernis.

2. Het ras van de husky's en de dagafstanden

Hondenkennels werken met verschillende types husky's, grofweg onderscheiden we twee types: Alaskan en Siberische husky's. De siberische husky's lijken op de husky's die we kennen uit de films, met een dikke vacht. Ze zijn rustiger en moeilijker te trainen, de maximale dagafstand ligt rond de 35km met een gemiddelde van 25km. Deze honden zijn enkel geschikt voor tochten met eigen hondenspan.

Alaskan husky's zijn scherper en lijken meer op 'gewone' honden. Ze komen letterlijk van Alaska, en hebben vaak meegedaan aan de grote hondenslede races als de Iditarod en de Yukon quest. Hun uithoudingsvermogen en capaciteit is groter dan de syberische husky, de dagafstand is gemiddeld 35 à 45km, maar ze kunnen dagen aan tot en met maximaal 60-70km (!).

3. Single driving of shared driving.

Alle huskytochten van drie dagen of langer, zijn altijd van het type single driving: dat betekent dat je beschikt over je eigenhondenslede van vier tot zes husky's. Enkel bij onze huskyfarm in Noorwegen kan je op vraag van onze klanten ook kiezen voor shared driving: je deelt samen met je partner een hondenslede.

Bij het samenstellen van het hondenspan kijken we vooral of de husky een 'lead dog' is of niet, naar de karakters en het geslacht van de verschillende husky's binnen eenzelfde span. Onze mushers kennen elke hond van de huskykennel door en door en selecteren voor elke tocht opnieuw de best mogelijke samenstelling, steeds met respect voor voldoende rust voor de honden tussen de tochten door.

Tot slot, onze husky's zijn lieve honden en bij uitstek kindvriendelijk. Bij korte safari's met kinderen zullen onze honden nooit ruzie maken of vechten. Ze houden van vriendschap en een knuffel na het rennen! Tijdens een lange meerdaagse tocht bouw je zeker een band op met jouw team: je zal ze verzorgen, voor ze koken en een lekkere slaapplaats maken -ze slapen graag buiten ook bij -30°C met wat stro- en als je ze met zorg en liefde behandeld zullen ze graag voor je rennen!

4. De reisperiode

Net zoals bij elke reis naar winters Lapland, zal de reisperiode een cruciale impact hebben op de reisbeleving. Zo zal een eenzelfde tocht midwinter -december tot januari- vaak zwaarder zijn omwille van de koude dan in maart. Tochten in de bergen vormen hierop een uitzondering: deze gaan om veiligheidsredenen nooit door voor maart of april, wanneer de dagen al voldoende lang zijn voor extremere en avontuurlijke tochten met een expeditiekarakter.

Wil je meer weten over het klimaat en de beste reisperiode voor lapland, lees dan hier verder.

5. Overnachten in een wildernishut

Bij alle tochten overnacht je in een wildernishut. Deze hebben bijna altijd geen elektriciteit, en geen stromend water. We vergaren zelf vers water met een ijsboor, in een nabijgelegen rivier of meer. We verlichten de hut met kaarsen en/of olielampen. Toiletten van het wildernistype zijn altijd aanwezig: dit zijn houten huisjes met een zittoilet. We gebruiken een een soort compostmengeling om geurhinder tegen te gaan. Je kan dus altijd 'beschut' naar het toilet gaan, al kan het wel zeer koud zijn! Veel wildernishutten beschikken over gedeelde slaapruimtes waar er per slaapkamer vier tot acht bedden zijn. Sommige meer luxe wildernishutten zoals het River Camp van de Pinetree Lodge beschikken over private slaapruimtes per twee. Veel wildernishutten beschikken daarnaast over een echte Finse houtsauna, waar je beurtelings kan genieten om de spieren te ontspannen. In de sauna is ook vaak een warm waterreservoir , waarmee je jezelf kan opfrissen. In onze paklijst geven we tal van tips & tricks.

Bij een overnachting zorgen we altijd eerst voor de honden, en dan pas denken we aan onszelf. We helpen de pusher guide een handje waar mogelijk met het bereiden van de maaltijd, het aanhouden van het houtvuur, hout- en of water gaan halen, met de afwas en het proper houden van deze unieke verblijven.

Er is vaak gsm ontvangst bij deze wildernishutten, wifi is er echter zelden of nooit. Door de afwezigheid van strooilicht zijn wildernishutten de allerbeste plekken om sterren en de melkweg waar te nemen, en natuurlijk het magische noorderlicht!

6. Specifieke uitrusting en materiaal?

Een veelgestelde vraag bij meerdaagse huskytochten is of je over specifiek duur outdoormateriaal moet beschikken? De dure, warme buitenkledij is net zoals bij al onze Lapland reizen volledig inclusief. Je krijgt deze in bruikleen gedurende je volledige verblijf:

  • donswanten, of warme wanten waar je vingers samenzitten
  • een speciale thermische overal of aparte donsparka en een geïsoleerde skibroek
  • Canadese boots of laarzen met een zeer dikke zool en vilten binnenschoen, comfortabel tot -40°C
  • op sommige plaatsen gezichtsbescherming: type balaclava om zeer koude dagen te trotseren

Xplore the North heeft een eigen service shop waar we advies verlenen door specialisten met Lapland expertise in thermisch ondergoed, de beste kousen en andere winter essentials zoals hand-en voetenwarmertjes...enz... Onze klanten genieten jaarrond een korting van 15%. We kiezen altijd voor producten die we al jaren lang zelf gebruiken en uitvoerig zelf getest hebben in vaak zeer extreme omstandigheden.

Daarnaast krijg je lokaal ook specifiek materiaal bij meerdaagse tochten waarbij je overnacht in wildernishutten:

  • een liner of een binnenslaapzak om hygiënische redenen
  • een zeer warme donsslaapzak wanneer nodig, met comforttemperatuur die ruim voldoende is (-10 à -15°C)
Schrijf je in op onze nieuwsbrief, blijf op de hoogte

Xplore the North is een zelfstandige touroperator
Reisverzekeringen | Onze reisvoorwaarden | Betalingsvoorwaarden