lava ijsland

IJsland Rond in 14 dagen

Around Iceland in 14 days

HIGHLIGHTS

 • alle hoogtepunten op rustig reistempo, inclusief het ijsbergenmeer Jökulsárlón, Mývatn en Snaefellsnes
 • ideaal voor liefhebbers van rust, pure natuur, wandelen, fotografie,...
 • tal van optionele excursies mogelijk: gletsjerwandelen, sneeuwscootertocht, superjeep, walvissafari...
 • IJsland authentiek: overnacht in huiselijke IJslandse Bed & Breakfasts op het platteland
 • kans op noorderlicht vanaf eind augsutus
 • afreizen mogelijk van mei tot oktober
 • inclusief gepersonaliseerd NORDIC routeboek

PROGRAMMA

Dag 1: Reykjavík (50km)
Na het afhalen van de huurwagen rijdt u via de Blue Lagoon naar Reykjavík.

Dag 2: de Mid-Atlantische riftzone (150km)
Pal op de Mid-Atlantic Rift ligt het Þingvellir nationaal park. De omgeving wordt getekend door scheuren, spleten en kloven. Een van de bekendste is de Alamannagjá kloof, waar u letterlijk tussen de 2 continenten wandelt.

Verder langs de breuklijn bereikt u het Geysir gebied en de Gullfoss waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier met donderend geweld afvoert naar het zuiden.

Dag 3: de Hekla & het groene zuiden (220km)
Via de puimsteen- en lavavelden van de Hekla vulkaan naar de ruigere, groene zuidkust. De uitgestrekte vlaktes maken plaats voor een statig bergmassief dat de wacht lijkt te houden bij de zuidelijkste punt van het eiland, Kaap Dyrhólæy.Het massief ondersteunt eveneens de ijsmassa van de Eyjafjalla- en de Mýrdalsgletsjers. In ruil siert hun smeltwater, samen met bronwater, de bergflanken in de vorm van talloze watervallen.

Aan de voet ervan bevindt zich een smalle zone met zwarte zand- en keienstranden en vogelkliffen. Langs en bovenop de verticale wanden broeden verschillende zeevogels waaronder de papegaaiduiker.

Dag 4: spoelvlaktes en lavavelden (220km)
Meer naar het oosten ligt Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull, en het Skaftafell nationaal park met talloze wandelmogelijkheden.

Aan de rand van de ijsmassa ligt ook het Jökulsárlón ijsmeer, waar ijsbergen die gedurende miljoenen jaren werden gevormd, afdrijven naar open zee en in een kwestie van ‘uren’ herleid worden tot hun oorspronkelijke staat.

Deze wereld van ijs bereikt u pas na het doorsteken van het ‘Vuurveld’, het resultaat van een verwoestende uitbarsting van de Laki vulkaan.

Dag 5: ijstongen en fjorden (290km)
U ruilt de bevroren wereld in voor een totaal ander landschap dat geologisch tot de oudste gebieden van IJsland behoort. Het is een aaneenschakeling van bergen, binnenzeeën en diep uitgesleten gletsjerdalen met nederzettingen die gedurende de winter soms maanden afgesneden leven van de rest van het eiland.Maar het is ook een gebied van watervallen, idyllische plekjes, fantastische vergezichten en ooit een veilige haven voor Franse en Belgische IJslandvaarders.

Dag 6: de Oostfjorden (220km)
We laten u vandaag kennismaken met een weinig gekende, maar mooie regio in de Oostfjorden.

Dag 7: geothermisch Mývatn (190km)
De kortste route naar Mývatn is de ringweg, maar omdat de kortste weg zelden de beste is, stuurt ons routeboek u vandaag via een omweg langs verbluffende maanlandschappen naar de omgeving van het Mývatn meer.

Het is een zeer vulkanisch gebied met solfatarenvelden, zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties en –velden, kratermeren,…, allen getuigen van een onzichtbare oerkracht.

Dag 8-9: rondom Mývatn (230km)
Niet alleen in de onmiddellijke omgeving van het meer worden de zintuigen geprikkeld door de natuur.In een wijde boog liggen nog andere indrukwekkende plaatsen waarbij de machtige gletsjerrivier, Jökulsá a Fjöllum, een hoofdrol speelt.Hij onderstreept het extreme karakter van deze regio met een aantal fotogenieke locaties waaronder de Selfoss en Dettifoss watervallen, de Ásbyrgi canyon en de basaltstructuren van Hljóðaklettar.

Dag 10: naar de tijd van toen (250km)
Via Akureyri bereikt u de bergen en gletsjerdalen van het trollen schiereiland.De meest noordelijke punt ervan bevindt zich op amper 40 km van de poolcirkel. Het was vanaf de 2de helft van de 19de tot ver in de 20ste eeuw een ideale plaats voor het verwerken en exporteren van tonnen haring.

Hoewel de visserij voor een lokale, economische boost zorgde, was de tweede helft van de 19de eeuw in het algemeen een belabberde periode voor de IJslandse economie. Meer komt u vandaag te weten.

Dag 11: zeehonden en draken spotten (250km)
Vandaag sturen we u verder naar het westen via een mooie kustroute. Mits enig geluk ziet u zeehonden die liggen te zonnen of te bekomen van hun jacht op voedsel. Of wat dacht u van een duik in een warmwaterbad?

Dag 12: Snæfellsnes (175km)
Het Snæfellsnes schiereiland is een haven van rust en een ideale plaats voor een wandeling langs de woeste rotskusten. Het wordt door een langgerekte bergketen, die in het uiterste westen uitloopt in de Snæfells vulkaan, in twee werelden verdeelt. Een wereld van kleine fjorden, baaien en kraters en een wereld van laagland, lavavelden en grillige kusten.

Dag 13: de beruchte Walvisbaai (180km)
Op weg naar Reykjavík komt u de langste rij perfect gevormde basaltzuilen tegen die op het eiland te vinden zijn om verderop naar de top van de ‘Vuurburcht’ te wandelen, een vulkaankrater die als een open wond in het vlakke land-schap ligt.

Na de Walvisbaai met het beruchte walvisstation bereikt u Reykjavík.

Dag 14: terugvlucht (50 m)
Inleveren van de wagen en terugvlucht.


DATA & PRIJZEN

Vertrek dagelijks mogelijk van 1 mei 2019 tot 15 oktober 2019. Prijzen per persoon.

Afreisdata2 PERS. - DUBBELE KAMER
PRIVÉ / GEDEELD SANITAIR
4 PERS. - 2x DUBBELE KAMER
PRIVÉ / GEDEELD SANITAIR
01.05. t/m 20.06.20€ 2.670 / € 2.445€ 2.515 / € 2.285
20.06. t/m 19.08.20€ 3.230 / € 2.820€ 3.005 / € 2.595
20.08. t/m 30.09.20€ 2.765 / € 2.475€ 2.610 / € 2.320

De prijs van vliegtuigtickets is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid waardoor we al onze prijzen opmaken op basis van realistische tarieven. Op deze manier gebeurt het zelden dat we toeslagen dienen te vragen op moment van reservatie.
U ontvangt een korting indien we toch goedkopere vluchten kunnen reserveren.Hoe sneller u reserveert, hoe meer kans op een voordeliger tarief.

Inbegrepen in de prijs

 • rechtstreekse vlucht van Brussel of Amsterdam naar Keflavik, H/T, in de goedkoopste economy klasse
 • 23 kg bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon op de vlucht
 • luchthaventaks
 • 2 nachten in een centraal gelegen hotel te Reykjavík op basis van kamer met privé-faciliteiten en ontbijt
 • 11 nachten op het platteland volgens de gekozen formule op basis van een kamer met ontbijt
 • huurwagen volgens het aantal reizigers van en tot de luchthaven te Keflavík, onbeperkt aantal km’s
 • tweede bestuurder en verzekering huurwagen verlaging franchise (eigen risico van max. ca. € 400) en gravel protection. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de wagen nooit verzekerd.
 • uitgebreid, Nederlandstalig infopakket met ons eigen routeboek, praktische info, wegenkaart en Dominicus Reishandboek
 • IJslandse taksen

Niet inbegrepen

 • lunch, avondmaaltijden, dranken en persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • benzine
 • annulerings-en/of bijstandsverzekering (vrijblijvend aanbod bij offerte)

Optioneel - vooraf te reserveren - prijs per persoon

€ 90 per pers. begeleide gletsjerwandeling op Sólheimajökull - 3u - dag 4
€ 80 per pers. zodiactocht op Jökulsárlón - 1 u - dag 5
€ 82 per pers. walvissafari per boot vanuit Husavík - 3u - dag 9

Vragen? We helpen je graag verder. Bel +32 9 398 28 78 of stuur een berichtje.

Xplore the North is een zelfstandige touroperator
Reisverzekeringen | Onze reisvoorwaarden | Betalingsvoorwaarden