lava met weg

IJsland Rond in 10 dagen

Around Iceland in 10 days

HIGHLIGHTS

 • volledige rondreis IJsland met personenwagen langs alle hoogtepunten
 • alle hoogtepunten zoals de Golden Circle, het ijsbergenmeer Jökulsárlón, het uitgebreide Mývatn merengebied
 • ideaal als eerste kennismaking met IJsland
 • tal van optionele excursies mogelijk: gletsjerwandelen, sneeuwscootertocht, superjeep, walvissafari...
 • IJsland authentiek: overnacht in huiselijke IJslandse Bed & Breakfasts op het platteland
 • kans op noorderlicht vanaf eind augustus
 • inclusief gepersonaliseerd NORDIC routeboek


PROGRAMMA

Dag 1: lijnvlucht naar Keflavík – Reykjavík (50 km)
Na het afhalen van de huurwagen rijdt u via de Blue Lagoon, al dan niet om te baden in het heilzame water, naar Reykjavík.

Dag 2: de Mid-Atlantische riftzone (150 km)
Vandaag bezoekt u de bekendste locaties van IJsland.Pal op de Mid-Atlantic Rift die het Noord-Amerikaanse en Europese continent scheidt, ligt het Þingvellir nationaal park.De omgeving wordt getekend door scheuren, spleten en kloven. Een van de bekendste kloven is de Alamannagjá kloof waar u letterlijk tussen de 2 continenten wandelt.

Verder langs de breuklijn bereikt u het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten, en de Gullfoss waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier met donderend geweld afvoert naar het zuiden.

Dag 3: via de Hekla vulkaan naar het groene zuiden (220 km)
Ons routeboek leidt u via de puimsteen- en lavavelden van de Hekla vulkaan naar de ruigere, groene zuidkust.De uitgestrekte vlaktes maken plaats voor een statig bergmassief dat de wacht lijkt te houden bij de zuidelijkste punt van het eiland, Kaap Dyrhólæy.Het massief ondersteunt eveneens de ijsmassa van de Eyjafjalla- en de Mýrdalsgletsjers. In ruil siert hun smeltwater, samen met bronwater, de bergflanken in de vorm van talloze watervallen, de ene nog spectaculairder dan de andere.

Aan de voet ervan wordt de zuidkust afgeboord door een smalle zone met zwarte zand- en keienstranden en kliffen.Langs en bovenop de verticale wanden broeden verschillende zeevogels waaronder de papegaaiduiker.

Hoewel er hier jaren geleden nog een grote kolonie van deze kleurrijke vogels neerstreek, lijken ze de laatste jaren liever andere oorden op te zoeken langs de onmetelijke kustlijn.Een afnemende toevoer van voedsel, door de opwarming van het zeewater, zou aan de basis liggen.

Dag 4: spoelvlaktes, lavavelden en ijswoestijnen (220 km)
In het zuidoosten van het eiland ligt Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull, met het Skaftafell nationaal park verscholen tussen enorme gletsjertongen. Het volledige gebied beslaat ongeveer 14.000 km² en is daarmee Europa’s grootste nationale park.

Vanuit Skaftafell zijn er diverse korte en lange wandelmogelijkheden die een mooi zicht geven op de gevarieerde landschappen langs het ijs.

Aan de rand van de ijsmassa ligt ook het Jökulsárlón ijsmeer, waar ijsbergen die gedurende miljoenen jaren werden gevormd, afdrijven naar open zee en in een kwestie van ‘uren’ herleid worden tot hun oorspronkelijke staat.

Deze wereld van ijs bereikt u wel pas na het doorsteken van het ‘Vuurveld’. Het resultaat van een verwoestende uitbarsting van de Laki vulkaan. Destijds een rampzalige gebeurtenis die de geschiedenis van Europa heeft beïnvloedt, vandaag de dag een merkwaardig, sprookjesachtig gebied.

facultatief – begeleide gletsjerwandeling op stijgijzers: € 100/pers. – duur: ca. 2u30′; haalbaar voor iedereen met een normale conditie; minimum schoenmaat ’34’

Dag 5: de fjorden en watervallen van Oost-IJsland (290 km)
Verder naar het oosten ruilt u de bevroren wereld voor een totaal ander landschap dat geologisch tot de oudste gebieden van IJsland behoort.Het is een aaneenschakeling van bergen, binnenzeeën en diep uitgesleten gletsjerdalen met nederzettingen die gedurende de winter soms maanden afgesneden leven van de rest van het eiland.Maar het is ook een gebied van watervallen, idyllische en verlaten plekjes, fantastische vergezichten, tal van wandelmogelijkheden en ooit een veilige haven voor vele Franse en Belgische IJslandvaarders.

facultatief – sneeuwscootertocht op de Vatnajökull: € 180/pers., indien 2 pers. per scooter, duur: ca. 3u00′; rijbewijs verplicht.Indien u twijfelt tussen de gletsjerwandeling of de scootertocht raden we aan om voor de wandeling te kiezen doordat de variatie groter is en er meer gefocust wordt op het fenomeen ‘gletsjer’.

facultatief – zodiac tocht op het Jökulsárlón ijsmeer: € 80/pers. – duur: 1u

Dag 6: geothermisch Mývatn (190 km)
De kortste route naar Mývatn is de ringweg, maar omdat de kortste weg zelden de beste is, stuurt ons routeboek u vandaag via een omweg langs verbluffende maanlandschappen naar de omgeving van het Mývatn meer.

Het volledige gebied rondom het meer is zeer vulkanisch doordat de aardkorst hier erg dun is en de magmakamer dichtbij.Fenomenen zoals solfatarenvelden, zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties en –velden, kraterrijen en -meren getuigen van een onzichtbare oerkracht.

Overnachting in de regio rond het meer gedurende 2 nachten.

Dag 7: rondom Mývatn (230 km)
Niet alleen in de onmiddellijke omgeving van het meer worden de zintuigen geprikkeld door de natuur.In een wijde boog, met het meer als vertrekpunt, liggen nog andere indrukwekkende plaatsen waarbij de machtige gletsjerrivier, Jökulsá a Fjöllum, een hoofdrol speelt. Hij onderstreept het extreme karakter van deze regio met een aantal fotogenieke locaties waaronder de Selfoss en Dettifoss watervallen, de Ásbyrgi canyon en de basaltstructuren van Hljóðaklettar.

Te Húsavik kunt u dan weer inschepen voor een walvistocht. Tijdens het zomerseizoen komen in de Skjálfandi baai verschillende grote en kleine soorten voedsel zoeken.

facultatief – walvistocht: € 80/pers. – duur: ca. 3u

Dag 8: naar de tijd van toen (260 km)
Via Akureyri bereikt u de bergen en gletsjerdalen van het Trollenschiereiland.De meest noordelijke punt ervan, langs de rand van de Noordelijke IJszee, bevindt zich op amper 40 km van de poolcirkel.Het was vanaf de 2de helft van de 19de tot ver in de 20ste eeuw een ideale plaats voor het verwerken en exporteren van tonnen haring.

Te Siglufjörður, destijds één van de belangrijkste havens, komt u alles te weten over het haringverhaal en de bijhorende levensomstandigheden.

Hoewel de visserij voor een lokale, economische boost zorgde, was de tweede helft van de 19de eeuw in het algemeen een belabberde periode voor de IJslandse economie. Een aantal zeer strenge winters en koude zomers en de uitbarsting van de Askja vulkaan zorgden ervoor dat vele IJslanders in navolging van de Europese emigratiegolf besloten om naar Noord-Amerika te vertrekken. Wie geïnteresseerd is, kan in Hofsós alles te weten komen over hun avontuur.

Dag 9: de beruchte Walvisbaai (300 km)
Op weg naar Reykjavík kan u nog een wandeling plannen naar de op 1 na hoogste waterval van het eiland (h/t: ca. 3u30’) ofwel rijdt u ineens naar de hoofdstad om het oude centrum van de stad te bezoeken.

Dag 10: terugvlucht (50 km)
Inleveren van de wagen op de internationale luchthaven en terugvlucht.0

DATA & PRIJZEN

Vertrek dagelijks mogelijk van 1 mei 2019 tot 30 september 2020.
Prijzen per persoon.

Afreisdata2 pers. - dubbele kamer
privé / gedeeld sanitair
4 pers. - 2 x dubbele kamer

privé / gedeeld sanitair

01.05. t/m 20.06.20€ 2.040 / € 1.880€ 1.925/ € 1.765
21.06. t/m 19.08.20€ 2.470 / € 2.180€ 2.310 / € 2.020
20.08. t/m 30.09.20€ 2.105 / € 1.905€ 1.990/ € 1.790

De prijs van vliegtuigtickets is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid waardoor we al onze prijzen opmaken op basis van realistische tarieven. Op deze manier gebeurt het zelden dat we toeslagen dienen te vragen op moment van reservatie.
U ontvangt een korting indien we toch goedkopere vluchten kunnen reserveren.Hoe sneller u reserveert, hoe meer kans op een voordeliger tarief.

Inbegrepen in de prijs

 • rechtstreekse vlucht van Brussel of Amsterdam naar Keflavik, H/T, in de goedkoopste economy klasse
 • 23 kg bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon op de vlucht
 • luchthaventaks
 • 2 nachten in een centraal gelegen hotel te Reykjavík op basis van kamer met privé-faciliteiten en ontbijt
 • 7 nachten op het platteland volgens de gekozen formule op basis van een kamer met ontbijt
 • huurwagen volgens het aantal reizigers van en tot de luchthaven te Keflavík, onbeperkt aantal km’s
 • tweede bestuurder en verzekering huurwagen verlaging franchise (eigen risico van max. ca. € 400) en gravel protection. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de wagen nooit verzekerd.
 • uitgebreid, Nederlandstalig infopakket met ons eigen routeboek, praktische info, wegenkaart en Dominicus Reishandboek
 • IJslandse taksen

Niet inbegrepen

 • lunch, avondmaaltijden, dranken en persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • benzine
 • annulerings-en/of bijstandsverzekering (vrijblijvend aanbod bij offerte)

Optionele excursies - vooraf te reserveren - prijs per persoon

€ 90 per pers. begeleide gletsjerwandeling op Sólheimajökull - 3u - dag 4
€ 80 per pers. zodiactocht op Jökulsárlón - 1 u - dag 5
€ 82 per pers. walvissafari per boot vanuit Husavík - 3u - dag 7

Vragen? We helpen je graag verder. Bel +32 9 398 28 78 of stuur een berichtje.

Xplore the North is een zelfstandige touroperator
Reisverzekeringen | Onze reisvoorwaarden | Betalingsvoorwaarden