Levi Resort

1/10/2017

Skigebieden in Finland

De mooiste skiresorts van Lapland zijn Levi en Yllas

Voordelen Ski Snowboard vakantie in Finland 

Bij skiën denk je niet meteen aan Finland of meer bepaald Fins Lapland maar eerder aan de Alpen met oneindige locaties om te skiën of te snowboarden. Nochtans hebben de skigebieden in Fins Lapland heel wat te bieden en zijn ze meer dan alleen maar ski/snowboardplezier. Een goede combinatie wintersport met typisch Lapse activiteiten zorgt voor een erg geslaagde vakantie!  

Naast de 100% sneeuwzekerheid in deze streek zijn er nog tal andere voordelen waardoor Lapland zeker een aanrader is! 

Rustige Pistes

De skigebieden zijn niet heel groot en de verscheidenheid aan activiteiten zorgt ervoor dat je steeds kan genieten van een skipiste zonder al te veel volk. Zelfs in het hoogseizoen is het mogelijk dat je de piste volledig tot je beschikking hebt. Eens volledig afgedaald neem je de lift opnieuw naar boven zonder drummen en aanschuiven. Volledig stressvrij genieten van een dagje skiën! 

Niet alleen maar Skiën

Naast de goed geprepareerde pistes, verse sneeuw en weinig volk kan je het skiën een dagje links laten liggen en je volledig uitleven tijdens eens van de typisch Lapland activiteiten zoals een huskytocht, een sneeuwscootertocht, een bezoekje aan de rendieren of een stevige wandeling met de sneeuwschoenen. Kan je toch die latten niet links laten liggen, dan kan je terecht op de honderden kilometers klaargemaakte pistes om te Langlaufen of te cross country skiën. Een topcombinatie! 

Skiën in het donker 

De uitspraak: "In Lapland zijn de nachten lang waardoor je maar enkele uren per dag kan skiën", is volledig onwaar! In alle gebieden wordt er gewerkt met verlichting op de pistes waardoor deze 's avonds zelfs nog langer open blijven dan wanneer je gaat skiën in de Alpen, vaak tot 20u 's avonds. Na een dagje met de husky's nog even op de piste willen, is dus geen probleem! Daarnaast zijn er tal van langlauftracks die de volledige avond verlicht blijven. Een kort rondje Langlaufen om een glimp van het noorderlicht op te vangen, go for it! 

"Den Après-ski"

Ook de après-ski ziet er volledig anders uit. Wie Finland zegt, zegt sauna, en sauna's zijn hier nu eenmaal overal. Geniet van een sauna sessie onder vrienden, familie of als koppel in combinatie met een heerlijk drankje om daarna een sneeuwengel te maken en volledig fit aan een avondje karaoke te beginnen. Naast de sauna is de karaoke een iconisch begrip bij de Finnen. Ze zijn misschien een erg gesloten volk, eens ze de karaoke in het vizier krijgen, gaan ze helemaal los! 

Beginners, gevorderden en professionals

Of je nu een beginnende skiër bent of een doorwinterde pro, je hebt voor elk wat wils! Er zijn een aantal blauwe pistes langs waar je het volledige gebied kan verkennen maar ook langs de rode of zwarte pistes kan je je volledig verdiepen in het skigebied. 

En de kids? 

Door de rustige pistes en de kleinschaligheid van de skigebieden is het een ideale plek om met het gezin op vakantie te gaan. Je hebt in bepaalde skigebieden zelfs een gedeelte dat enkel voor de kinderen voorzien is. Zijn ze al wat meer ervaren, dan kunnen ze uiteraard mee van de gewone pistes. Het is een ideale plek om te leren. Mooi brede pistes met weinig volk, wat wil je nog meer? 

Nu je volledig overtuigd bent van een wintervakantie in Lapland, moet je natuurlijk weten waar je terecht kan voor al dit moois! 

Wel, in Lapland vind je een aantal skigebieden terug maar laat ons vooral focussen op de gebieden boven de poolcirkel! Je wilt immers de grootste kansen op het noorderlicht!  

Levi Fins Lapland

Levi is het meest geliefde skigebied van Lapland, als we uitgaan van het aantal reizigers. Deze hippe spot ligt hoog boven de poolcirkel op een kwartiertje rijden van de luchthaven van Kittila. Het skioord beschikt over 47 kilometer piste, wat ervoor zorgt dat dit het grootste gebied is van Finland. Langlaufen in de omgeving is ook erg populair met zijn 230km aan loipes, waarvan een 30tal kilometer verlicht is. 

Het is een gezellig dorpje met veel faciliteiten waarbij je naast het skiën kunt genieten van verschillende restaurantjes, bars, en enkele clubs. Wil je ook nog wat indoor-plezier dan kan je gaan relaxen in Levi Spa of een spelletje bowling kan spelen. 

Wat accommodatie betreft kan je zowel logeren in een comfortabel hotel of volledig vallen voor de charme van een boomstammenchalet tussen de bomen. 

Pistes totaal 38km: zwart 3km - rood 20km - blauw 16km - skiroutes 6km

Liften 2 gondelliften  - 2 stoeltjesliften - 19 sleepliften


Ylläs/Äkäslompolo Fins Lapland

Het skigebied Ylläs bestaat uit 2 kleinere gebieden met name; Sport Resort Ylläs (aan de kant van het dorp Ylläsjärvi) en Ylläs-Ski (aan de kant van Äkäslompolo) waardoor het samengeteld net iets groter is dan Levi. Er zijn in totaal 43 pistes (55km pistes) en 29 liften, op een hoogte van 200 tot 718m. Ook de hoogste skiberg van Lapland ligt in Ylläs. Vanuit de chalet in Äkäslompolo kan je per skibus of met de huurwagen beide locaties vlot met elkaar combineren. Je geniet van de rustige omgeving van je chalet vanwaar je ook de mogelijkheid hebt om met de sneeuwschoenen en langlaufski's op pad te gaan!  

Pistes totaal 55km: zwart 6km - rood 28km - blauw 21km

Liften 1 gondellift  - 1 stoeltjeslift - 27 sleepliften

Saariselka Fins Lapland

Saariselkä is een klein dorpje gelegen in het noorden van Lapland bij Ivalo waarbij je kunt genieten van een beperkt aantal skipistes (15pistes). Verder is deze omgeving vooral bij de Finnen zelf erg geliefd voor haar langlauftracks. 

Pistes totaal 7km: zwart 0,5km - rood 2km - blauw 4,5km

Liften 1 stoeltjeslift - 4 sleepliften

Ruka Fins Lapland

Ruka is hét skioord van zuidelijk Lapland, vlakbij Kuusamo. Sneeuwzekerheid gegarandeerd.

Pistes totaal 19km: zwart 3km - rood 7km - blauw 9km

Liften 5 stoeltjesliften - 10 sleepliften

Sneeuwhoogte in Lapland

In Lapland wordt de eerste permanente sneeuw gemeten als er in de ochtend van de dag een meetbare hoeveelheid sneeuw is gevallen. De permante sneeuw wordt gedefinieerd als de langste opeenvolgende periode met sneeuw op de grond.

De eerste sneeuwval is meestal al rond einde augustus of tijdens de eerste helft van september, op de hoogste toppen van Lapland. In de lapland duurt de winter ongeveer zeven maanden (!) en zal er permanente sneeuw liggen vanaf begin tot half november. Een witte kerst is in Lapland dus 100% verzekerd!

De sneeuwlaag zal blijven aandikken (door het gebrek aan echte dooi dagen zoals in de Alpen), en wordt maximaal rond midden maart, soms zelfs pas rond begin april. Een paar weken later wordt de dooi reeds ingezet, meestal in zeer snel tempo (einde april).

De maximale sneeuwdiepte variëert in Lapland tussen 60cm en 1m. Door het droge klimaat, is de totale hoeveelheid sneeuwval relatief beperkt. Gemiddeld genomen ligt er in Lapland tussen de 180 en 225 dagen per jaar sneeuw!

Kortom, elk gebied heeft wat te bieden al is het aanbod in Levi het meest uitgebreide van allemaal. Je kan skiën, Lapland excursies beleven, langlaufen, cross country skiën en indoor activiteiten doen op wandelafstand van je hotel of boomstammenchalet en dit alles in combinatie met een uitgebreide selectie aan restaurants en bars zorgen ervoor dat je een onvergetelijke vakantie hebt. 

Handig om te weten: Levi ligt op 15min. rijden van de luchthaven van Kittila. Geen eindeloze transfers maar snel ter plaatse. 
Tijdens de winter vliegt Xplore the North rechtstreeks naar Kittila waardoor je in slechts 3u van Brussel/Amsterdam in Lapland bent! 

Eerder op de blog…

We reizen naar Lapland, Ijsland, Noorwegen en verzorgen incentives voor bedrijven.

Zoek je een alternatieve winterreis? We werken samen met Canada Travel Designers voor winterreizen naar West-Canada.

Xplore the North is een zelfstandige touroperator
Reisverzekeringen | Onze reisvoorwaarden | Betalingsvoorwaarden