Oslo

18/04/2017

Oslo citytrip

stopover op weg naar het noorderlicht... of gewoon een geweldige citytrip voor of na Lapland ! Welkom in Oslo !

Als je richting Noord-Noorwegen (bijvoorbeeld Kirkenes of Evenes Lofoten) of Spitsbergen vliegt, is dit steeds met een overstap in Oslo. Na een nacht in de stad, vlieg je de volgende dag door naar het noorden. Waarom dan niet meteen een citytripje Oslo inplannen.

Bij het stellen van de vraag: “Waaraan denk je bij de stad Oslo ?”, komt er als antwoord vaak niets meer uit dan: “Het is de hoofdstad van Noorwegen.” Je kan je niet meteen een beeld vormen van de stad, terwijl je er in realiteit zoveel kan zien en beleven.

Vanaf de luchthaven Gardermoen neem je de trein richting het centrum en kom je meteen middenin de stad aan. Een treinritje duurt slechts 20 minuten, een reden om niet even tot het hart van de stad te gaan bij een lange stop-over is er dus niet.

Bij aankomst in het Centraal station kom je uit op de belangrijkste winkelstraat, de Karl Johans Gate en deze straat leidt je helemaal tot aan het koninklijk paleis. Je kan het gebouw al van de verte zien liggen, op een hoger gelegen locatie vanwaar je een uitzicht hebt op het centrum. Elke namiddag om 13u30 is er de wissel van de wacht.

Vanaf het paleis kan je richting de haven lopen. Hier vind je het statische stadhuis, waar er nog jaarlijks 1 Nobelprijs wordt uitgereikt, namelijk die van de vrede. Alle andere worden uitgereikt in Stockholm.

Eens aan de radhusplatsen aangekomen, heb je een mooi zicht op de haven en kan je langs de kade wandelen. Aker Brygge was vroeger een scheepswerf dat nu getransformeerd is in een hippe buurt met winkelmogelijkheden en tal van restaurantjes en bars. Vanop een van de vele terrasjes kijk je uit op het Akerhus Slot, gelegen aan de andere kant van de haven.  Inderdaad, zelfs in de winter zitten de Noren op het terras. Je kan je verwarmen aan de verschillende vuurtjes of knus onder een dekentje.

Als je naar de andere kant van de haven wandelt, kom je uit op het Akerhus Slot, dit is een 700-jarig fort en kasteel dat de wacht hield over Oslo om de stad te beschermen. Vanop de omwalling heb je een prachtig zicht op de haven en Aker Brygge. Vanop de wandelpaadjes kan je het volledige slot ontdekken.

Aan de overkant van het water in de buurt Bygdøy kan je 3 van ’s werelds best bewaarde Vikingschepen zien. De schepen zijn ontdekt in grafheuvels en deden dienst om de lichamen van hooggeplaatsten naar het dodenrijk te vervoeren. 

Wie van moderne architectuur houdt kan dan weer terecht in het Opera gebouw dat rechts van de haven gelegen is. Je hebt de indruk dat het gebouw uit het water tevoorschijn komt. Veel mensen houden ervan om tot helemaal bovenaan de top van de opera te klimmen om een prachtig zicht te hebben op de omgeving.

Een kunst- en natuurliefhebber kan zijn hartje ophalen in het Vigeland park. Het is een uniek park dat volstaat met beeldhouwwerken van Gustav Vigeland. Zijn werken staat verspreid over het volledige park, waarbij hij zelf verantwoordelijk was voor het design en de architecturale vormgeving ervan.

Staan er meerdere musea of bezienswaardigheden op je lijstje waarvoor je inkomgeld voor moet betalen, dan bekijk je best of deze niet zijn inbegrepen in de Oslo Pass. Gratis openbaar vervoer, walking tours, en vrije toegang tot een 30 tal musea. Je hoeft je dus niet steeds zorgen te maken over hoeveel Noorse Kroon één euro is.

Kortom, Oslo is veel meer dan enkel de hoofdstad van Noorwegen. Zowel voor mensen met een klein als groot budget. 

Eerder op de blog…

We reizen naar Lapland, Ijsland, Noorwegen en verzorgen incentives voor bedrijven.

Zoek je een alternatieve winterreis? We werken samen met Canada Travel Designers voor winterreizen naar West-Canada.

Xplore the North is een zelfstandige touroperator
Reisverzekeringen | Onze reisvoorwaarden | Betalingsvoorwaarden