Eggum

29/11/2017

Lofoten Roadtrip Selfdrive

Kies voor een lofoten selfdrive

Noorwegens majestueuze Lofoteneilanden zijn een natuurwonder dat je absoluut een keer bewonderd moet hebben. De eilanden zijn de uitlopers van een kustgebergte met toppen boven de 1000 meter hoog, oprijzend uit de arctische oceaan. Dat brengt spectaculaire panoramische uitzichten met zich mee, nog meer zelfs voor zij die bereid zijn tot de top te klimmen. 

Eén van de beste manieren om deze eilanden te verkennen, is het maken van een road trip. Dat betekent dat je met de huurwagen rondrijdt, en kan stoppen waar en wanneer je wil; er ligt immers een fotogeniek plekje achter elke bocht. Vertelt de GPS je dat in 30 minuten van punt A naar punt B kan rijden, dan ga daar wellicht eerder een dik uur over doen, met alle foto-stops inbegrepen. 

Roadtrippen kan je in elk seizoen. Of het landschap zich nu hult onder een laagje sneeuw of blinkt onder de middernachtzon, met de wagen geraak je er altijd overal. In t-shirt of thermisch ondergoed verken je de gezellige vissersdorpen als Reine of Henningsvær. Je kan steeds de reis gaan aanvullen met activiteiten. De Lofoten moet je ook een keer vanop het water aanschouwen, wat een boottocht tot prima keuze maakt. Ook paardrijden op de arctische stranden of zee-kajakken op een verscholen baai zijn populair. En verder, wandelen maar! Wanneer je te voet de natuur in trekt en een paar hoogtemeters aflegt, krijg je pas echt een overweldigend overzicht van deze eilanden. 

Wanneer je deze trip moet ondernemen, is best een moeilijke vraag. Gelukkig zijn er weinig foute antwoorden.
De winter (bekijk het winteraanbod hier) brengt een unieke combinatie van wit besneeuwde bergen onder het dansende noorderlicht. Twee overtuigende redenen om dit seizoen uit te kiezen. Er hangt een rustige, ontspannen sfeer over de eilanden. Er zijn niet al te veel toeristen en het wachten op het noorderlicht creëert een soort van zen-gevoel. Dankzij de winterbanden met spikes is het veilig rijden met je huurwagen, wegen worden regelmatig geruimd en zijn overwegend sneeuwvrij. 

Ballstad Winter 2
Lofoten Winter

De kans op winderig of bewolkt weer is best reëel in dit jaargetijde, dat neemt niet weg dat er ook heel vaak heldere dagen voorvallen, en je onder een arctisch zonnetje op verkenning kan gaan. Goed uitgerust zijn voor elke type weer, is altijd aangeraden. De Lofoteneilanden hebben een zeeklimaat, wat variabel weer met zich meebrengt, maar ook mildere temperaturen. De gemiddelde temperaturen op de eilanden liggen rond de -5⁰C in hartje winter. Een laatste tip: is het slecht weer aan de westelijke kant van de eilanden, trek dan de oostelijke richting uit. De westkust is blootgesteld aan de grillen van de Atlantische Oceaan, aan de oostkust is het vaak net iets gematigder weer. 

Ballstad Zomer
Kvalvika Zomer

De zomer heeft vaak heldere, en bovenal, lange dagen. Op deze noorderbreedte gaat de zon zelfs niet onder tussen half juni en half juli. Het is het uitstekende seizoen voor allerlei buitenactiviteiten zoals kajakken, paardrijden of wandelen. Het blijft natuurlijk wel het hoge noorden, verwacht je niet aan elke dag zon of een 100% regenvrije vakantie; dat hoort er nu eenmaal bij om de natuur fris groen te houden. 

Het is echter behoorlijk druk op de Lofoteneilanden in de zomermaanden. Je bent helaas niet de enige die aan deze prachtige natuurbestemming heeft gedacht voor zijn volgende vakantie. Hotelaccommodatie is al gauw volzet, en vergeet de kampeertoeristen niet, die in dit seizoen ook gemakkelijk hun weg naar het noorden vinden. Het is gezellig druk in dorpen als Svolvær en Henningsvær, met goed gevulde terrasjes en regelmatig livemuziek. Plan je in juli of de eerste helft van augustus te reizen, dan is de winter de moment om je reis te gaan vastleggen. Tegen het einde van de winter zal je amper of geen beschikbaarheid meer kunnen vinden. 

Dorpje In De Lofoten
Noorderlicht boven de Noorse fjorden

Vervolgens komt de herfst, een vaak vergeten seizoen op de eilanden, doch heeft het ook zeker zijn voordelen. Vanaf september zijn de nachten opnieuw voldoende koel en lang, om kans te hebben op het zien van noorderlicht. Overdag is het weer eerder gelijkaardig aan de zomermaanden, louter een paar graden frisser. Niets dat een toegewijde wandelaar of natuurliefhebber kan tegenhouden. Bovendien baadt de natuur in de kleurrijke herfsttinten van begin september tot half oktober. Eind oktober begint de sneeuw op de bergtoppen terug te keren, en tegen november aan krijg je eerder wintercondities. Er wordt wel eens gesteld dat september en oktober de maanden zijn met het slechtste weer, maar in onze ervaring is dat eerder overdreven. 

De afgelopen jaren waren de herfstmaanden verassend zacht, met vaak erg helder weer en uitstekende noorderlichtkansen. Omdat de herfst een eerder onbekende reisperiode is voor vele reizigers, heb je de eilanden bijna voor jou alleen. Het is veel rustiger dan tijdens de zomermaanden, toch zijn alle faciliteiten geopend en is het prachtig om te wandelen. ’s Avonds trek je een extra laagje aan, en kan je uitkijken naar de groene aurora’s aan de hemel. 

Kortom, in elk van deze maanden is het prachtig rondreizen op de Lofoteneilanden met de wagen. Je hebt de tijd om te genieten, de meest verborgen plekjes te gaan opzoeken en je eigen ding te doen. Voor je reisplannen staan we je bij Xplore the North maar al te graag bij met alle info en advies. Tot snel! 

noorderlicht op de lofoten in noorwegen

Eerder op de blog…

Xplore the North is een zelfstandige touroperator
Reisverzekeringen | Onze reisvoorwaarden | Betalingsvoorwaarden