ochtend licht in zweeds lapland

6/07/2017

Europees kampioenschap sneeuwballenvechten

het enige festval ter wereld mét noorderlicht

Op zoek naar een alternatieve Laplandreis, een originele teambuilding, een familie-uitstap, of gewoonweg goede sfeer? 

Genoeg gehoord over het WK atletiek, de Ronde van Vlaanderen en de Europa League? 

Bij deze hét alternatief! Een evenement dat entertaint, zowel aan de zijlijn als op het veld, en gegarandeerd de nodige hilariteit veroorzaakt. 

Elk jaar in Kemijärvi - Finland – wordt het Europees kampioenschap sneeuwballenvechten gehouden. Een sport die zijn origine heeft in Sobetsu - Japan - en is overgewaaid naar zustergemeente Kemijärvi. Vandaaruit heeft de sport zich ook over Noorwegen, Rusland, Canada, Australië, Nederland en Zweden verspreid. De wedstrijd in Kemijärvi heet ‘Yukigassen’, en in 2015 zal het ludieke evenement aan zijn 20e editie toe zijn. Het plan is om het concept nog verder te verspreiden over Europa!

Niet zeggen dat je niet gewaarschuwd bent! 

Het spelverloop: het kampioenschap en wordt gespeeld als toernooi, waarbij deelnemende teams in poules worden verdeeld. Wie in welke poule terecht komt, wordt bepaald door een grote loterij. Elk team moet het hele toernooi lang met dezelfde spelers vechten, en hulp van de reservespelers wordt niet toegestaan.

Elk team bestaat uit 1 kapitein en 9 spelers. Er zijn 7 actieve spelers en 2 reserves. Er moeten minimaal 3 vrouwelijke spelers op het veld staan. De outfit moet bestaan uit een helm met hoofd-en gezichtsbescherming. Schoenen mogen geen spikes hebben. Het hele team dient gekleed gegaan in dezelfde outfit, en moet een bijpassende vlag meenemen.  

Elke spel duurt 3 minuten en er zijn 3 spelletjes per match. Het team dat als eerste 2 spelletjes wint, is de winnaar van de match. Doel van elk spel is om de tegenpartij met sneeuwballen te bekogelen. Wanneer iemand geraakt is, valt die uit. Het team dat als eerste de vlag van de tegenpartij kan bemachtigen wint het spel. Is geen enkel team daarin geslaagd, dan wint het team dat overblijft met de meeste spelers het spel.

Elk team kan zijn eigen strategie toepassen, zolang iedereen zich maar amuseert.  

Voor elke match worden er maar liefst 270 sneeuwballen gemaakt door de deelnemers, gelukkig met de hulp van een sneeuwballenmachine. Er zijn 90 sneeuwballen per spelletje beschikbaar. Elk team heeft 15min om zijn sneeuwballen te maken voor de match.

De competitie kan beschouwd worden als een vrolijk evenement, een technische uitdaging, een samenkomst van de gemeenschap, of een gek idee.

Op vrijdagavond vindt de loterij plaats. Zaterdag starten de wedstrijden in de voormiddag en wordt er gevochten tot de late namiddag. ’s Avonds staat er een feestje op de agenda. Op zondag gaat het vechten verder tot 15u. Dan vindt de finale plaats. Aan het einde van de dag op de prijsuitreiking, worden de 3 beste teams voorgesteld. Er zijn echter ook prijzen voor beste team-outfit, en beste fair-play team. 

Beginnen trainen maar voor jouw deelname!

Eerder op de blog…

We reizen naar Lapland, Ijsland, Noorwegen en verzorgen incentives voor bedrijven.

Zoek je een alternatieve winterreis? We werken samen met Canada Travel Designers voor winterreizen naar West-Canada.

Xplore the North is een zelfstandige touroperator
Reisverzekeringen | Onze reisvoorwaarden | Betalingsvoorwaarden