Zweedse Keuken

15/02/2017

de Zweedse keuken

de Zweedse keuken

Er is jammer genoeg geen ontkomen aan dat eten en drinken in Zweden je een stevige duit zal kosten, net zoals in de andere Scandinavische landen. Aan de positieve kant, je zal er wel heel wat lekkers voorgeschoteld krijgen! 

 De Zweedse keuken is grotendeels gebaseerd op vlees, vis en aardappelen. Deze verschijnen keer op keer terug in een uitgestrekte waaier aan gevarieerde gerechten, steeds smaakvol, knap gepresenteerd, en héérlijk! Ook vegetariërs hebben geen enkel probleem, er is een ruim aanbod aan vegetarische schotels, vooral in de grotere steden en betere hotels of lodges. Ontbijten Het ontbijt wordt meestal geserveerd als buffet, waarbij je zoveel mag teruggaan als je wil. Brood, beschuit en beleg zijn voorhanden. Probeer ook een keer verse confituur van gele kruipbramen, typisch Zweeds! Daarnaast is er verse yoghurt, muesli of havermout. Fruit is vaak in mindere mate aanwezig aan de ontbijttafel. 

De Zweden zelf zijn tuk op koffie, bij voorkeur vers gemalen en straf.  Lunchen Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag voor de Zweden en is voor hen meestal een warme maaltijd. Zo zijn basisscholen in Zweden bij wet verplicht om alle kinderen een gratis voedingsrijke lunch aan te bieden. Ook het merendeel van de kleuterscholen en middelbare scholen volgen vrijwillig deze regel. Een vegetarische alternatieve schotel wordt steeds voorzien!  Ga je uit lunchen, dan kan je met de dagschotel vaak een goede zaak doen, de dagens rätt. Vaak een traditioneel gerecht 'uit grootmoeders keuken'. De Zweedse köttbollar die wij vooral kennen uit de Ikea, zijn hier een klassiek voorbeeld van, geserveerd met puree en een sausje van bessen.  

 In lodges en hotels wordt er vaak een soeplunch voorzien. Een dampende kop verse soep met brood smaakt heerlijk na een ochtend in de frisse buitenlucht. Koffie is wederom rijkelijk aanwezig bij de Zweedse lunch.  Dineren Als voorgerecht een saladebuffet. En vervolgens vlees, vis en aardappelen! Uiteraard.  Zalm en haring zijn er in onvoorstelbaar veel variëteiten, visliefhebbers zullen gegarandeerd aan hun trekken komen. Haring wordt voornamelijk gemarineerd geserveerd, en smaakt bijzonder goed. Met een roomsausje erbij of gekruid met dille of peterselie, er is voor ieder zijn ding. Uiteraard is er een enorme variatie aan vis, van arctische forel tot kreeft en ‘Kalix Löjrom, bekend bij de kaviaar liefhebbers als ‘het goud van het noorden’. Deze wordt bijvoorbeeld geregeld geserveerd bij de Nobelprijs uitreiking.

Rendier en elandenvlees moet je sowieso proberen. Deze zijn overheerlijk in combinatie met bospaddenstoelen. Rendiervlees werd geïntroduceerd door de Sámi, en maakt sinds eeuwen deel uit van de Zweedse eetcultuur.

De ongewonere gerechten komen overwegend uit het noorden, en omvatten rendier-en elandvlees afwerkt met een sausje van wilde bessen. Uit eten De Zweden eten relatief vroeg, lunch wordt aangeboden vanaf 11u, en het diner vanaf 18u. Een tafeltje reserveren is aangewezen. Roken is niet toegestaan in restaurants en pubs. Porties zijn vaak genereus, hou daar rekening mee en let op met het bestellen van een voorgerecht. Een menu of dagschotel volgen is vaak de voordeligste manier om uit eten te gaan. Vaak is er een saladebuffet inbegrepen in de menu als voorgerecht. Een tip achterlaten na een restaurantbezoekje is niet de norm. Het is echter wel de gewoonte om de rekening af te ronden tot een rond bedrag op de 20 kronen. 

Smörgåsbord

Dan heb je natuurlijk nog Smörgåsbord. Dit is een typisch Zweedse maaltijd, geserveerd als buffet met een variëteit aan warme en koude gerechten. Brood, boter en kaas zijn de basics. Normaal start je met de koude hapjes, die vaak haring, zalm en palingerechten omvatten. Vervolgens ga je verdere met andere koude, en ook warme gerechten. Ook dessert kan in de vorm van Smörgåsbord!

Alcoholische dranken zijn vrijwel in elk etablissement te verkrijgen. Lager bieren staan gegarandeerd op de kaart, samen met ingevoerde wijnen en akvavit, de lokale 'spirit'. Deze komt in alle mogelijke kleurtjes en smaakjes, van kaneel en dille tot limoen. Proberen waard! In Zweden is alcoholverkoop een staatsmonopolie. Om zelf alcoholische dranken in te kopen moet je dus naar de 'Systembolaget', de staatswinkel en enige instantie die wijn, bieren en sterke dranken verkoopt. Geen verassing dat drinken en Zweden prijziger is dan in de Lage Landen. Smakelijk!

Eerder op de blog…

Xplore the North is een zelfstandige touroperator
Reisverzekeringen | Onze reisvoorwaarden | Betalingsvoorwaarden