jokulsarlon ijsbergenmeer

12/09/2017

Beste tijd noorderlicht IJsland

Noorderlicht 4x4 selfdrives of met superjeeps naar het binnenland

Subliem. Hemels. Surreëel. Deze woordenschat wordt gebruikt bij het beschrijven van noorderlicht. Goed voor een stevige boost in je motivatie om een grondige noorderlicht-zoektocht te starten. Maar vergeet niet dat een goede voorbereiding absoluut noodzakelijk is om je kansen voor het waarnemen van deze bijzondere groene schijn aan de hemel te maximaliseren.

IJsland is één van ’s werelds meest toegankelijke plaatsen om het noorderlicht waar te nemen. Daarom is het ook een topper binnen de toeristische attracties die IJsland te bieden heeft:  Ondernemende IJslanders begonnen met noorderlicht boottochten, hotels met aurora wake-up call, en late-night excursies. Een waaier aan opties dus.

Doch, deze creatieve initiatieven gaan de noorderlichtactiviteit niet verhogen. Goede noorderlicht condities komen in feite steeds neer op 5 essentiële elementen:

1/ het moet nacht zijn

2/ de hemel moet open zijn, of toch voor een groot stuk niet-bewolkt

3/ er moet een zonne-uitbarsting plaatsvinden, zodat er een zonnewind ontstaat die de elektrisch geladen deeltjes transporteert, en onze atmosfeer in slingert

4/ de zonnewind moet richting de aarde waaien

5/ de wind moet sterk genoeg zijn zodat de geladen deeltjes de Aarde bereiken.

Al deze elementen gecombineerd, bieden je beste kansen op spectaculair noorderlicht op Ijsland

Moeilijk te beïnvloeden dus, dat noorderlicht, maar wel absoluut de moeite waard! 

noorderlicht platteland ijsland

Wanneer is de beste tijd om noorderlicht op IJsland te zien?


Dagelijks heb je de beste kansen tussen 18u 's avonds en 1u 's nachts om het noorderlicht te kunnen zien. Echter vanaf het voldoende donker is kan je ook op elk ander moment het noorderlicht zien, dus evengoed om 5u 's ochtends!

De beste reisperiode om het noorderlicht in IJsland te kunnen zien is vanaf einde augustus tot en met begin april. Ondanks het feit dat je continue zonnestormen hebt en dus noorderlicht zijn ook het aantal heldere nachten van belang of dus de bewolking. Zonder een heldere hemel kan je immers niets zien. Er is op IJsland iets minder bewolking tijdens de maanden september tot november en maart tot april, doch deze verschillen zijn miniem.

Belangrijker dan welke specifieke noorderlicht maand je zal afreizen is immers je reisduur: tijdens een weekverblijf stijgen je kansen op een mooie IJsland noorderlicht ervaring spectaculair in vergelijking met een korte break, waar een stukje geluk noodzakelijk is.

Echter, het noorderlicht is en blijft een natuurfenomeen en laat zich onmogelijk voorspellen op langere termijn! Bekijk de beste IJsland noorderlicht reizen hier.

noorderlicht zien op ijsland

Eerder op de blog…

We reizen naar Lapland, Ijsland, Noorwegen en verzorgen incentives voor bedrijven.

Zoek je een alternatieve winterreis? We werken samen met Canada Travel Designers voor winterreizen naar West-Canada.

Xplore the North is een zelfstandige touroperator
Reisverzekeringen | Onze reisvoorwaarden | Betalingsvoorwaarden